Veresi Paradicsom: egész éven át innovatív technológiával

 

 

A Veresi Paradicsom Kft. megnyitotta innovatív, egész éven át termelő, hidrokultúrás paradicsomnevelő üvegházát székhelyén, Veresegyházon.

December 14-én az átadással egybe kötve zajlott dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével és jelenlétében az első szüret is Magyarország legkorszerűbb, mesterséges (HPS alapú) pótmegvilágítással ellátott növényházi beruházásában. A beruházás teljes költsége 1, 5 milliárd Ft, melyből 500 millió Ft vissza nem térítendő támogatás a Vidékfejlesztési Program „Kertészet korszerűsítése” című pályázati felhívásra benyújtott nyertes pályázatból kerül elszámolásra.

A fejlesztéssel Magyarországon elsőként jött létre teljes éves termesztési képesség, amellyel a Veresi Paradicsom Kft. számára versenyképességének növelése és piaci jelenlétének erősödése valósul meg itthon és külföldön egyaránt, ugyanakkor lehetővé válik a téli időszak kevésbé minőségi import (főleg spanyol származású) paradicsom behozatalának mérséklése hazánkban. A vállalkozás eddigi 95%-os exportra történő termelését újra tervezte, így jelenleg elmondható, hogy termelésének 70%-át a magyar piacon, míg a maradék 30%-ot külpiacon értékesíti.

„Isten hozta Önöket a 21. században, Isten hozta Önöket a megújuló magyar mezőgazdaságban. Igen, ilyen lesz a magyar mezőgazdaság. Erre kell fölkészülnünk, ezért kell mindent megtennünk” – mondta dr. Nagy István miniszter.

Márkus Zsolt,  Veresi Paradicsom Kft. tulajdonosa: A beruházás teljes költsége 1, 5 milliárd Ft, amelyből 500 millió Ft vissza nem térítendő támogatás

A Veresi Paradicsom Kft. ügyvezetője, Márkus Zsolt a multinacionális vállalatok világát hagyta ott a kertészkedésért. Miután 2014-ben eljött az a pillanat, hogy a háromgyermekes családapa már csak külföldön tudott volna előrelépni a munkájában, gondolt egy merészet, és belevágott a paradicsomtermesztésbe.

A Magyarországon eddig megszokott, hagyományos hidrokultúrás üvegházi kertészkedés mellett a Veresi Paradicsom Kft. számára kiemelkedően fontos az innováció, valamint a kutatás-fejlesztés és oktatás integrálása a termesztésbe, az üzletfejlesztésbe és a kereskedelmi tevékenységekbe. A termelő beruházás mellett, a vállalkozás saját forrásából ezért megvalósít egy oktatási és szemlélet-formálási célú kísérleti üvegházat is. A kutatás-fejlesztési, valamint látogatóközpontnak szánt épületben lehetőség nyílik a különböző termesztési technológiák előnyeinek és hátrányainak megismerésére, tévhitek eloszlatására az üvegházi termesztéstechnológiával szemben, fajtakísérletek végzésére a Kárpát-medence klímatikus viszonyaira alapozva, a paradicsom beltartalmi értékeinek kutatására, illetve kereskedelmi célú marketingkutatásra, valamint folyamatos oktatási tevékenység, tudás és technológia-transzfer végzésére.

A szakmai munkát holland menedzsment vezetésével két kertészmérnök koordinálja

Spektrális LED alapú mesterséges megvilágításra irányuló, kertészeti célú, ipari méretű K+F tevékenység még nem zajlik sehol a világon, így az ünnepélyes keretek között zajlott üvegház átadást követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Dr. György László fővédnökségével a Veresi Paradicsom Kft., a Tungsram Operations Kft., valamint a Szent István Egyetem háromoldalú együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá ipari szintű kutatási és fejlesztési tevékenység közös végzésére a Veresi Paradicsom Kft. meglévő kapacitásának rendelkezésre bocsátásával.

A Veresi Paradicsom Kft. 2014-ben még 5,8 milliós veszteséggel indított, amit a második évben 311 milliós árbevétellel hoztak fel 13,5 milliós adózott eredményre. Ez 2016-ra 400 milliós forgalom mellett közel 80 millióra növekedett, tavaly pedig már 650 milliós árbevétel, és 107 milliós adózott eredmény felett teljesítettek. Az üvegházakban a szakmai munkát holland menedzsment vezetésével két, a közeli gödöllői Szent István Egyetemen végzett kertészmérnök koordinálja. Nekik a számítógép vezérlésű rendszer egy internetes alkalmazáson keresztül küld értesítést arról, ha bármilyen hiba vagy eltérés tapasztalható a telep működésében. Az itt dolgozó emberek 80 százaléka környékbeli, a többiek pedig Erdélyből érkeztek a szezonra. Összesen 40-en dolgoznak a telepen, a 18 zöldmunkás a kezdetektől itt van. A termálvíznek köszönhetően zéró emissziójú fűtésrendszert üzemeltetnek, amihez Veresegyházon több termálkút áll rendelkezésre. Ez magas üzembiztonságot nyújt, az elhűtött vizet pedig nem a szennyvízbe továbbítják, hanem visszasajtolják, így a technológiának nincs környezetterhelése. Az öntözővizet 100 százalékban összegyűjtik és tisztítás után újrahasznosítják. Az eddigi 1,7 hektáros üvegházban évente átlagosan 500 tonna paradicsomot szednek a 85 méter hosszú sorokban. Ez a kapacitás bővült most 30.000 m2-rel.

Facebook Comments