A hétvégén is mindenkit vár a 79. OMÉK

Rendezvények sokaságával várja a hétvégén is a látogatókat a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK).

A szombati program egyik érdekessége lesz az Agrármarketing Centrum (AMC) szakmai együttműködésével rendezett SPAR-Hungaricool élelmiszer innovációs verseny döntője, amelyben a legkiválóbb hazai élelmiszeripari innovációk mérettetnek meg. A versenyben – az eddigi két hónap során – a kreatív, a fenntarthatóságot is szolgáló, itthon már forgalomban lévő, de nem széles körben kapható élelmiszerek versenyeztek. A szombati döntőben nyertes termékeket 2020-ban a 34 hazai INTERSPAR áruházban is árusítani fogják. A döntő napján – szombaton –  az „A” pavilon pódium színpadán a csapatok nyilvános termékbemutatókat és prezentációkat is tartanak.

Nagy István agrárminiszter. Az idei vásár mottója „a fejlődés hagyománya”

A 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK.) szeptember 26-29 között csaknem negyvenezer négyzetméteren, 680 kiállítóval várja a látogatókat Budapesten, a HUNGEXPO területén. A csütörtöki megnyitón Nagy István agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy az OMÉK több mint egy évszázada mutatja be a „magyar föld legjavát”: ami táplál, éltet és megtart minket a Kárpát-medencében több, mint ezer esztendeje”. Ez alapján is lett az idei vásár mottója „A fejlődés hagyománya”. A vásárt rendező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter arról beszélt, hogy az AMC közreműködésével egyre több országban mutatkoznak be a magyar termékek. Azt szeretnék, hogy a külföldi partnerek számára az  OMÉK a jövőben regionális, üzleti élelmiszer expová válna.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője. “Az  OMÉK váljon regionális, üzleti élelmiszer expová”

A még lábadozó Kövér László házelnök helyett Jakab István, az Országgyűlés alelnöke vett részt. Szerinte az OMÉK a bemutatott termékeivel, technológiai újdonságaival és eszközeivel bizonyítja, hogy “hazánk megállja a helyét a 21. század élelmiszer-gazdasági kihívásai közepette”. Magyarország megalkotta a digitális agrárstratégiáját és ma már bevett gyakorlattá vált itthon a precíziós gazdálkodás.

A 79. OMÉK partnerországa Marokkó. A királyság Földművelésügyi, Halászati, Vidékfejlesztési, Vízügyi és Erdészeti Minisztériumának államtitkára, Mohammed Sadiki elmondta, hogy a marokkói király “2008-ban indította el a Zöld Stratégiát az ottani mezőgazdaság helyzetének és versenyképességének, az ott dolgozók helyzetének javítására, aminek eredményeként már a nemzetközi környezetben is megállja a helyét.”

Mohammed Sadiki , a marokkói agrártárca államtitkára

A megnyitón tizennégy kategóriában átadták az idei OMÉK-díjakat is. A díjazottak listáját a https://omek.amc.hu/ oldalon találják.

Facebook Comments