top agrar hírlevél – október 4.

Átlépte a Dunát az afrikai sertéspestis

Szeptember végén a sertéspestis miatt elhullott vaddisznókat találtak a Budakeszin lévő vadaskertben. Bognár Lajos országos főállatorvos szerint az biztos, hogy emberi közvetítéssel jutott be a vírus, hiszen Budakeszi környezetében, a természetben nincs jelen. A Nébih Budapest egész budai oldalát fertőzött területnek minősítette Pest megye, Komárom-Esztergom és Fejér megye nagy része pedig magas kockázatú területnek számít. A kisgazdálkodóknak ingyen biztosítanak fertőtlenítőszert.

Amerikai-EU vámháború közeleg?

Október 18-tól az Egyesült Államok egy sor európai termékre vet ki 25 százalékos pótlólagos importvámot. Az amerikai kormány ezt azzal indokolta, hogy az Airbus repülőgépgyártó jogszerűtlenül részesült állami támogatásokban. A vám érintene sajttermékeket és borokat, különösen az olasz, a francia és a német gyártók, termelők éreznék meg. Ha nem születik megegyezés október 18-a előtt, akkor valószínűleg az EU is hasonló lépésekkel reagál.

Több pénz a szakképzett dolgozók megtartására

Az eddigi 200 ezer forintról 500 ezer forintra nő dolgozónként a baromfi- és sertéságazatban dolgozó szakképzett munkaerő megtartása érdekében meghirdetett jövedelempótló támogatás mértéke; a program idei keretösszege 2 milliárdról, 2,4 milliárd forintra emelkedik – közölte az Agrárminisztérium. A tárca 2019 júniusában hirdette meg a vállalkozásoknál termék-feldolgozási, termékforgalmazási és más kiegészítő tevékenységeket végző foglalkoztatottak után igénybe vehető, a termelés költségeit csökkentő, foglalkoztatási célú jövedelempótló támogatási programját.

Így teljesítenek az őszi betakarítású növények

Kukoricából a terméshozam az elmúlt öt év átlagánál várhatóan 9,5 százalékkal lesz magasabb, hektáronként 8,2 tonna körül lehet. Napraforgónál a hektáronként várt 3 tonna körüli érték 7 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot. Cukorrépából országos átlagban a terméshozam hektáronként 65 tonna felettinek ígérkezik, és a cukortartalom is megfelelő lesz. Szójából a várható hozamok megközelítik a hektáronkénti 3 tonnát, ami az elmúlt öt év javuló átlagához képest 16 százalékos emelkedés – áll az agrártáca közleményében.

Jönnek a talajmenti fagyok

Pénteken nem várható számottevő eső, szombaton főként az ország északi felén valószínű 2 és 5 mm közötti csapadék, délen ennél kevesebb. Kisebb esők még vasárnap is lehetnek. A jövő hét első napjaiban ismét szárazabb időre lehet számítani. A szél továbbra is többfelé megélénkül, vasárnap meg is erősödik. hétfőn és kedden hajnalban a környezetüknél alacsonyabban fekvő területeken ismét többfelé várható talajmenti fagy. Kedden reggel helyenként két méteres magasságban is nulla fok alá csökkenhet a hőmérséklet. A legmelegebb órákban szombattól már csak 10 és 15 fok várható.

Facebook Comments