Elfogadták a Digitális Agrár Stratégiát

Négy év alatt 300 milliárd forinttal nőhet az agrárgazdaság teljesítménye az ágazat digitalizációjával. Erre számítanak a kormányban, miután  csütörtökön elfogadták a Digitális Agrár Stratégiát (DAS), olvasható Agrárinformatikai Klaszter  döntés után kiadott  közleményében.

Az agrárium digitalizációjának előmozdítása, hatékonyságának növelése. Ez a célja a Digitális Jólét Program részeként a kormányülésen augusztus 1-jén elfogadott Digitális Agrár Stratégiának.
A stratégia intézkedése közül a legfontosabb fejleszteni a termelők digitális kompetenciáit és ismereteit, hogy ezzel elősegítsék a korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazását.

„Okos Gazda” program

A stratégia nemcsak az agrár-felsőoktatási intézményekben akarja hatékonyabbá tenni az oktatást, hanem komplex oktatási, szemléletformálási programot dolgoztak ki a szak- és a kapcsolódó felnőttképzésben is. Erre szolgál az „Okos Gazda” program, a tudásbázis működtetésére a Digitális Agrár Akadémia.

A DAS az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) termelést segítő adatait is térítésmentesen hozzáférhetővé teszi a gazdáknak. Az üzemi folyamatok digitalizására és adminisztratív terhek csökkentésére pedig „Okos Tesztüzemi Rendszer”-t fejlesztenek majd, és ágazati adatintegrációval fogják támogatni a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek digitális nyomon-követhetőségét.

Ingyenes hozzáférés

Az intézkedések részeként az agráriumban keletkezett hulladékok újrahasznosítását segítő, digitális alapú elosztó és értékesítési “sharing economy” módszereket fejlesztenek és  a kereskedelmi láncok – termékpályák – rövidítésére blockchain alkalmazását is vizsgálják.
Korszerűsítik a műholdas helymeghatározás szolgáltatást, a referenciaállomás-hálózatot (GNSS),  amelyhez – a tervek szerint – ingyenes lesz a hozzáférés.
A Szent István Egyetemen Digitális Agrár Innovációs Központot hoznának létre, hogy a felsőoktatás és a szaktanácsadás gyakorlati képzőhelyei adottak legyenek a digitális kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységhez. Kialakítják az agrár-digitális megoldások innovációs és módszertani tudásbázisát.
Agrár-digitális mintagazdaságként is működne tovább a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., ahol  a mezőgazdasági gépeket és technológiákat is tesztelnék.

Digitális gazdakompetencia

A digitális agrárstratégiáról kiadott kormányhatározatban a DAS-hoz szervesen kapcsolódó Digitális Élelmiszeripari Stratégia terve is szerepel, ehhez a határozat szükséges költségvetési forrásokat rögzíti.
Az már látszik, hogy az infokommunikációs szektornak nagy üzlet lesz a stratégia, amely – a kiadott közlemény szerint – az élelmiszergazdaság szereplői számára pedig kitörési lehetőség a termelési folyamatok egyszerűsítése, digitalizálása, a munkaerőhiány kiváltása. Az agrárium infrastrukturális IT beruházásain túl kiemelt hangsúlyt kap a gazdálkodók digitális kompetenciáinak fejlesztése, amely problémakörre a Digitális Jólét Program megbízásából, az Agrárinformatikai Klaszter által elvégzett felmérés és tanulmány is rávilágít.

Részleteket a Magyar Közlönyben.

Több éves kitartó szakmai munka, valamint a Digitális Jólét Program koordinálásával a releváns stakeholderek együttműködésének eredményeként jutott el Magyarország idáig, ezért szeretnénk megköszönni mi is a DJP-nek, minden klasztertagunknak és szakmai partnerünknek a közös munkát.” – olvasható a Agrárinformatikai Klaszter   közleményében. Bizakodva várjuk a folytatást, amely szolgálatába állítjuk a Transfarm 4.0 című nemzetközi projektünket is!” – zárul a közlemény.

Facebook Comments