Top agrar hírlevél – augusztus 2.

Párás idő lesz, ami kedvez a gombabetegségeknek
Pénteken a Dunántúlon, annak is főként a déli kétharmadán várható jelentősebb csapadék. Ez a csapadékzóna szombat reggelre keletre helyeződik, és az Alföld déli részén is esni fog. Szombat délután pedig a középső országrészben kell záporokra, zivatarokra készülni. Vasárnaptól szárazabbra fordul az idő, és a jövő hét első felében csak elszórtan valószínű csapadék. A szombat estig lehulló csapadékmennyiség a legtöbb helyen 5 és 20 mm között várható, és az ország déli felén lehet a nagyobb mennyiségre számítani. A csapadékos, majd ezt követően párás idő kedvezni fog a gombás megbetegedéseknek. A szél többnyire mérsékelt marad, szombaton és vasárnap lehet élénkülésre számítani főként a Dunántúl területén. A hőmérséklet 25 és 29 fok között alakul, ennél hűvösebb pénteken a Dunántúlon valószínű – áll az OMSZ agrometeorológiai jelentésében.

Fizessen elő a top agrar magazinra most 30% kedvezménnyel >>

Hektáronként 300 ezer forintot hozhatnak a kalászosok
Az őszi búza 90 százalékának betakarítása már megtörtént, a termésátlag országosan 5,25 tonna körül alakul hektáronként – közölte Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Szeged-Szőregen. Az összes nyári aratású szántóföldi növény termőterülete idén 1,66 millió hektár, 4,7 százalékkal kisebb mint tavaly, a várható termés 2,773 millió tonna, ami a belföldi igényeket bőségesen kielégíti és komoly mennyiség juthat exportra is. Az őszi árpa termésátlaga 5,49 tonna hektáronként, a káposztarepcéjé 2,95, míg a tritikáléjé 4 tonna. A támogatásokat is figyelembe véve őszi kalászosok esetén 320-330 ezer forintos hektáronkénti árbevételt lehet elérni.

Szlovákiában is megjelent az afrikai sertéspestis
A szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatal jelentette, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát egy kis létszámú házisertés-állományban mutatták ki Tőketerebes járás területén. A szlovák hivatal még július 24-én erősítette meg az ASP jelenlétét. A szlovák és a magyar állategészségügyi szakemberek is megtették a szükséges intézkedéseket. A magyar Országos Járványvédelmi Központ az érintett községek területén elrendelte többek között a sertésállományok összeírását és klinikai vizsgálatát, valamint a sertésszállítások korlátozását, illetve hatósági engedélyhez kötését. A Magyarországra átnyúló védő- és megfigyelési körzetben házi sertések megbetegedését eddig nem jelentették.

Bajban a brazil szójakereskedők
Először csökkent négy betakarítás óta a brazíliai szója fehérjetartalma méghozzá 0,3 százalékponttal 36,8-re. A folyamat nagy kihívás elé állítja a kereskedőket: vagy alacsonyabb áron tudnak túladni rajta, vagy nem képesek garantálni a szerződésekben vállalt minimális értéket és így megszűnnek a kontraktusok. A brazil szójaexport 80%-a Kínába megy, a dél-amerikai ország az USA-Kína kereskedelmi konfliktusban profitált sokat ebből. Most Argentína is piacot vehet el tőle, ahol ugyan valamivel alacsonyabb a fehérjetartalom (35,4%), de ebben 0,8 százalékpontos emelkedést mértek.

Egy hét múlva Hajdúsági Expo
Augusztus 9-én nyit Kelet-Magyarország legjelentősebb agrárfóruma, a nyolcadik Hajdúsági Expo és Traktorhúzó Európai Kupa Hajdúböszörményben. A sportcsarnokban 900 négyzetméteren helyi termékeket mutatnak be a gazdák, míg a külső helyszíneken mintegy 2000 négyzetméteren tekinthetők meg a forgalmazók mezőgazdasági gépei. A termelői utcán 10 faházban pedig iparos, kézműves termékeket kínálnak – jelentették be a szervezők.

Facebook Comments