Permetezés gép nélkül

“Nem tilos a permetezőgépek használata!”

“Tilos a permetezőgépek használata”! Némi iróniával erre figyelmeztet közleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelő Országos Szövetsége egy szerinte végrehajthatatlan rendeletmódosításra hivatkozva. A termelőknek az aratás közepén, július végén 5 nap alatt kellett volna megfelelnie egy olyan előírásnak, amit képtelenség betartani. A növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet módosításával előírták, hogy az öt évnél idősebb, nem felülvizsgált növényvédelmi gépekkel tilos növényvédelmi tevékenységet végezni.

Öt nap – három év

Felülvizsgáltatni 5 nap alatt pedig nem lehet. Különösen úgy nem, hogy a NÉBIH honlapján elérhetőnek kellene lennie egy listának, aminek a felülvizsgálat elvégzésére jogosultakat kellene tartalmaznia, de ez a lista nem létezik. A növényvédelmi gépek háromévenkénti időszakos műszaki felülvizsgálatát már 3 éve előírták, de a rendszer kiépítésére azóta sem került sor, a termelők közel három éve várták a felülvizsgálat eljárási szabályainak megszületését. Amit 3 év alatt nem sikerült elérni, azt most 5 nap alatt kellett volna végrehajtani a MOSz szerint.

Megkérdeztük tehát az Agrárminisztériumot, amely nem osztja a MOSZ álláspontját a permetezőgépek használatának tiltásáról. Azt a választ kaptuk, hogy az Európai Unió egyre szigorodó feltételeket szab a hagyományos, kémiai növényvédelem végzésére. Ennek része a permetezőgépek műszaki vizsgáztatásának bevezetése, amelynek jogszabályi hátterét és egységes, kötelező alkalmazását adja a növényvédelmi tevékenységről szóló (43/2010 FVM) rendelet most megjelent módosítása. A tárca szerint senkit nem érhetett meglepetésként a permetezőgépek műszaki vizsgáztatásának bevezetése, hiszen, ahogy a MOSZ közleménye is utal rá, egy 3 éve előírt feladatról van szó. Lehetetlen helyzet sem állt elő: az elmúlt 3 évben valamivel több mint 2000 permetezőgépre szerezték meg az érvényes tanúsítást.

Szankcionálási gyakorlat

A lehetőség tehát adott volt, és adott mind a mai napig. Akik nem vizsgáztatták le a gépeiket, azok a gazdák sem kerülnek ellehetetlenült helyzetbe. A jogszabály végrehajtandó, az ellenőrzési és – az esetleges – szankcionálási gyakorlat pedig a mindennapi tapasztalatokhoz igazodik.

A Nébih várja a vizsgáztatásokat végezni kívánó vállalkozások jelentkezését. A listát a közeljövőben közzéteszi weboldalán, ezáltal is tájékoztatva és lehetőséget adva a gazdáknak, hogy permetező gépeiket műszaki vizsgára bejelentsék. Az elkövetkező időszakban pedig nem csak az érvényes tanúsítás, hanem a vizsgára történt (visszaigazolt) jelentkezés is elfogadott lesz. Mindez természetesen nem volt titok a MOSZ előtt sem, mivel az elmúlt 3 év alatt többszöri levélváltás során kapott tájékoztatást.

Felesleges pánik

Elszomorító, ha a MOSZ az esetleges téves értelmezés miatt hibás információt közvetít tagjai számára felesleges pánikot keltve ezzel – jegyzi meg a tárca a válaszában. A Nébih weboldalára folyamatosan kerülnek ki a témával kapcsolatos információk, ezért a termelőknek és a gépvizsgáló állomást üzemeltetőknek egyaránt azt javasolja a minisztérium, hogy kísérjék figyelemmel a hivatal honlapját.

 

Facebook Comments