Elindult a fiatal gazdák U20 programja

Egy budapesti konferenciával indította útjára a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) új zászlóshajó-projektjét, az AGRYA U20-at. A mezőgazdasági szakképző iskolák 18-20 év közötti végzőseit szeretnék a szakterületen belül tartani tréningekkel, mentorálással, a közösségbe való bevezetéssel.

“A projekt célja, hogy a szakképzett fiatalok ne legyenek pályaelhagyók, maradjanak a látómezőben, kapjanak visszacsatolást, figyelmet” – mondta Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezetője. A programban való részvétel önkéntest. Aki bekerül több szolgáltatást érhet el. Az U20 segíti a munkahelyi elhelyezkedést, a gazdaság beindítását, erősíti a közösségi együttműködést. Lényeges elem mentorok részvétele – mégpedig három régióban. Velük a résztvevők negyedévente találkoznak, tapasztalatokat osztanak meg. A tanulás nem formális formában, hanem élményszerűen, a gyakorlati élethelyzetbe ágyazva valósulna meg. Mindez nem szaktancsadást jelent, inkább gazdatársi segítséget, a problémákat a fiatalnak kell megoldania. A szervezők ezen kívül vállalkozói készségfejlesztő tréningeket is tartanak a fiataloknak. A program két éves, ennek letelte után pedig – az AGRYA várakozásai szerint – a fiatalok könnyebben be tudnak csatlakozni valamelyik szakmai szervezethez és folytatják a gazdálkodást.

Pillanatkép a 18-20 éves agrártanuló generációról
A konferencián mutatta be az Agrostratéga tanácsadócég az AGRYA-val közös közel 400 végzős szakképző iskolás körében végzett felmérésének eredményét.
Kiderült, hogy válaszadók 38%-ánál van otthon családi gazdaság. Jó hír, hogy ezen a csoporton belül 81%-nál tervben a családi gazdaság átadás-átvétele.

Tízből heten maradnának a pályán
Az iskola befejezése után 42% a hazai mezőgazdaságban szeretne dolgozni, 22% az agrár felsőoktatásban tanulna tovább, 13% továbbtanulna, de nem agrár területen, 9% más ágazatban vállalna munkát. Érdekesség, hogy csak 12% menne külföldre dolgozni – ebből 7% agrár, 5% más területre. Tehát tízből heten maradnának a szakmában, szűk egyharmad tervezi a pálya elhagyását.

Csak a fiatalok negyede tájékozódik szakportálról
Mi érdekli a fiatalokat a leginkább a mezőgazdaságból? 43%-ot az állattenyésztés, 40%-ot a növénytermesztés, 26%-ot a gépesítés. A legkisebb arányt a környezetvédelem, az adminisztráció és a növényvédelem kapta. Honnan szereznek információt a fiatalok szakmájuk történéseiről? 49% iskolai tanulmányai során, 24% netes szakportálokon, honlapokon böngészik, 23% családon belül, barátoktól szerzi információit. Üdítő, hogy 83% már járt szakkiállításon, konferencián, bemutatón, ám a rendszeres látogatók aránya csak 24%. Az érdeklődés fókuszában a gépesítés áll (44%), a lista végén az adózás.
A válaszadók többsége a fajta vagy hibridválasztáskor a termés mennyiségét tartja a legfontosabb szempontnak. Közel azonos súllyal esik a latba a termelés biztonsága és a termés minősége. Tízből nyolcan elfogadják a növényvédő szerek alkalmazását, 17% mondta csak azt, hogy enélkül is működik a növénytermesztés.

Amire panaszkodnak a fiatalok
A felmérés szabad szöveges részében a fiatalok leírhatták javaslataikat a szakképzésről. Kiemelkedően sokan igényelnék a gyakorlatias oktatás nagyobb arányát az elmélet rovására. Sokan említették, hogy nem korszerű az átadott tudás részben az oktató nem megfelelő felkészültsége, részben a technikai feltételek hiánya miatt. Akadnak szép számmal végzősök, akik meg szeretnék ismerni a legmodernebb gépeket. Előjött a jobb idegennyelv-tanítás és speciális tantárgyak bevezetése iránti igény.

A nyitóképen Dr. Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezetője a 2019. december 6-i konferencián.

Facebook Comments