Top agrar hírlevél – december 13.

Megjelent a top agrar decemberi száma
Globális gazdálkodás lokális felelősség. Ezzel a mottóval tartották novemberben a világ vezető mezőgép-kiállítását, az Agritechnicát Hannoverben. A top agrar csapata helyszíni tudósítással jelentkezik: traktortrendek, talajművelő eszközök, okos megoldások a betakarításhoz és még sok gépcsoda fotókkal. Topgazda mellékletünkben a termőföldpiacot és annak kilátásait vizsgáltuk. Kiderül az is, mekkora termésmennyiség kell burgonyából a profithoz, Ócsáról bemutatunk egy “gombabiztos vállalkozást”, Jakabházáról pedig egy alig 30 éves kereskedőt, aki milliárdos forgalmú céget épített fel. A tartalomjegyzéket itt találja  lapunkra kedvezményesen itt fizethet elő.

Elfogadta a parlament az új öntözési törvényt
Ezzel elhárulnak a hazai birtokszerkezetből adódó, termelői öntözésfejlesztési beruházásokat akadályozó tényezők- jelentette ki a törvény megszavazása után Nagy István agrárminiszter. Egyrészt a vízjogi engedéllyel rendelkező termelők az öntözővíz átvezetése érdekében – megfelelő kártalanítás mellett – öntözési szolgalmat alapíthatnak, másrészt átlagosan ötmillió forinttal csökkenhet a 100 hektárnyi termőföld öntözéséhez szükséges fejlesztések előkészítési költsége. Az öntözésfejlesztési tervek az új jogszabály alapján pontosan meghatározzák, hogy mely területek alkalmasak az öntözésre, azokon milyen feltételekkel és technológiával lehetséges a gazdálkodás.

Von der Leyen zöld megállapodást mutatott be
Nagyszabású – European Green Deal-ként – nevezett klímatervet mutatott be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben. 100 milliárd euró (33 000 milliárd forint) értékű beruházást kíván mozgósítani, hogy segítse az unió gazdaságainak környezetbarátabbá válását az éghajlatváltozás elleni fellépésének jegyében. Cél 2050-ig a klímasemlegesség elérése. 2020-ban a Bizottság bemutat egy 2030-ig szóló biodiverzitási stratégiát, egy új iparpolitikai stratégiát, egy cselekvési tervet a körforgásos gazdaság területén, valamint a fenntartható élelmezést célzó, a termelőtől a fogyasztóig minden szakaszt lefedő stratégiát.

Ne a gazda állja a környezeti számlát
Tömören így foglalhatók össze az első reakciók von der Leyen bejelentése után. Ambiciózusnak nevezte az Európai Bizottság zöld csomagját Julia Klöckner német agrárminiszter. Támogatja, hogy környezetbarátabb legyen a mezőgazdaság, hangsúlyozta azonban, hogy a gazdáktól elvárt alkalmazkodás nincs ingyen, a kieső bevételt az EU-nak kompenzálnia kell. A Német Gazdaszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy új szabályok és feltételek helyett konkrét megoldási javaslatokat szeretnének látni. Joachim Rukwied szerint a mostani uniós agrártámogatások nem elegendőek a zöld megállapodásban megfogalmazott célok eléréséhez.

Enyhére fordul az időjárás
Szombatig két hullámban várható kiadós eső – eleinte a Dunántúlon és a magasabb hegyekben hó is – összességében 5-25 mm hullhat, a több a Nagykanizsa-Budapest tengelyben. Vasárnaptól megnyugszik a légkör, száraz és igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk. Emiatt éjszakánként csak helyenként várható fagy, napközben pedig sokfelé 10-15 fok közelébe emelkedhet a maximum. Csak a tartósabban ködös részeken lehet ennél hűvösebb. A talaj sáros marad, bár a jövő hét első felében az enyhe, többfelé szeles időben sokat szikkad majd. Hőmérséklete számottevően nem változik, talajfagy kialakulása egyelőre nem valószínű – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Facebook Comments