Top agrar hírlevél – november 29.

Hatalmas gazdatiltakozások Berlinben és Párizsban
Közel 10 ezer (!) traktorral tiltakoztak a német gazdák kedden a berlini Brandenburgi kapunál, a kormányzati negyed előtt. A 40 ezer demonstráló a kabinet által tervezett szigorúbb mezőgazdasági rendeletek (környezetvédelmi szigorítások, állatjóléti intézkedések) ellen hallatta a szavát és mutatott erőt. Egy nappal később több száz francia gazda torlaszolta el traktorokkal a Párizs körüli körgyűrűt, miközben a belvárosban gyalogosan tiltakoztak az alacsony felvásárlási árak és a túlszabályozottság ellen. A megmozdulással az agráriumban élők megélhetési gondjaira akarták felhívni a figyelmet.

Biogazdaságokban látják a vidék kitörését a “visegrádi” agrárkamarák 
Több EU-szabályozás átalakítását, és a termelők számára kedvező uniós agrárpolitika fenntartását sürgették a visegrádi államok (magyar, cseh, szlovák, lengyel) agrárkamarái lengyelországi találkozójukon. A szélsőséges időjárás közepette nehéz lesz fenntartani a mezőgazdaság teljesítményét, ha a növényvédő szerek uniós korlátozásai egyre szigorodnak. A sertéspestis kockázatának mérséklésére egyértelmű szabályozást sürgettek a vaddisznóállomány ellenőrzésére és csökkentésére. Kifogásolták, hogy az Ukrajnából érkező gabonaimport minőségellenőrzése hiányos. A kamarák szerint a fiatal gazdákat ösztönzőkkel, a vidéki foglalkoztatást és a helyi fejlődés támogatását biogazdaságokkal és fenntartható erdőgazdálkodással kell támogatni.

Nem glifozáttal irtja majd a gyomot a Német Vasút
A Deutsche Bahn legkésőbb 2023-tól nem használ glifozátot a vasúti sínek és környezetük kezelésére. Sőt, már 2020-tól megpróbálja a vitatott növényvédőszer mennyiségét a felére csökkenteni. Már az utóbbi években is kevesebbet használtak fel, tavaly kilométerenként 1 kilogrammot. A Német Vasút inkább környezetbarát gyomirtási technológiákat vet be: forró vizet, elektromos áramot, UV lámpákat. Vizsgálják a biológiai alapú gyomirtó használatát is, ha azok zöld utat kapnak a német hatóságoktól – írja a német topagrar.com szakportál.

Téliesre fordul az időjárás
Szombattól lehűlés kezdődik, vasárnap hajnalban főként az ország keleti felén -5 fok körüli értékek is várhatók. Hétfőn csapadékos időre kell számítani, nyugaton 10-20 mm, keleten 5-15 mm valószínű. A nap második felében az eső, havas eső síkvidéki területeken is többfelé havazásba válthat át. A talaj is lehűl, a jövő hét közepére 0 fok körüli hőmérséklet valószínű 5 cm-es mélységben. Az őszi káposztarepce és a kalászosok fejlődéséhez, megerősödéséhez, a korábban egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez az elmúlt hetek csapadékos és tartósan enyhe időjárása ideális körülményeket teremtett. Kifejezetten kedvező kilátásokkal várhatják a telet ezek a növények – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Negyedével több támogatást kapnak a méhészek
A jövő évtől 25 százalékkal több támogatást kapnak a méhészek – mondta Nagy István agrárminiszter a magyar méhészek XI. világtalálkozóján múlt vasárnap. A kormány ebben az évben bevezette a beporzási támogatást, amelynek összege méhcsaládonként 500 forint volt. Jövőre ezt 1000 forintra emelik. A méhészet gazdaságosságának csökkenése miatt egyre kevésbé választják a fiatalok a méhészkedést. Ezzel nem az a legnagyobb probléma, hogy 30 000 tonna méz helyett csak 15 000 tonna termelődik, hanem a méhcsaládok csökkenésével elmaradhat a beporzás, aminek már nemzetgazdasági következménye lehet.

Facebook Comments