Januárban újra itt az AGROmashEXPO

Január 22-én 14 órakor Nagy István agrárminiszter nyitja meg a 2020-as AGROmashEXPO – AgrárgépShow-t, majd átadják a termékverseny díjait is. Ezt tudtuk meg a január 22-25 között a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban rendezett eseményt beharangozó sajtónapon.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Bizony kevés fontosabb dolog van – a piaci értékesítés sikere mellett egy gazdálkodó számára, mint hogy milyen inputokkal, gépekkel, szerekkel, technológiával tud dolgozni, ami eredményessé teszi a munkáját. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szerint ere szolgál az AGROmashEXPO  – AgrárgépShow, amely segít e téren eligazodni, és tájékozódási lehetőséget kínál. Mint mondta a tárcának fontos, hogy a magyar gazdálkodók a lehető legkorszerűbb technológiákkal, módszerekkel, felszereléssel tudjanak dolgozni. De az, hogy a gazdálkodást “jól csinálják”, az nemcsak a gazdán és a neki eszközt, szert, technológiát eladó partnerein múlik. “Mi azért vagyunk, hogy megpróbáljunk számukra olyan gazdasági környezetet teremteni, ami ezt a tevékenységet jövedelmezőbbé, eredményessé teszi” – mondta az államtitkár. Erre szolgálnak a tárca támogatáspolitikai eszközei. 

Feldman Zsolt, az AM államtitkára:“Mi azért vagyunk, hogy megpróbáljunk számukra olyan gazdasági környezetet teremteni, ami ezt a tevékenységet jövedelmezőbbé, eredményessé teszi”

Eszerint az idén novemberig a Magyar Államkincstár 212 milliárd forint – közvetlen támogatási, vidékfejlesztési, nemzeti támogatási – előleget fizetett ki. Ez a pénz – az államtitkár szerint meg fog jelenni 2020 elején az expón (amiből a gazdák bevásárolnak az eszközökből, inputanyagokból). Az a cél, hogy minél több fejlesztésre, technológiára fordítsák ezt a forrást, ami eredményesebbé, versenyképesebbé teszi őket.

Ehhez a hagyományos beruházásösztönző támogatásokon túl az idén szeptemberben elindította a tárca a kamattámogatásos hitelkonstrukciót, amely 100 milliárd forint beruházási hitelhez nyújt támogatás. Ebből 30 milliárd forintos keretet a mezőgazdasági gép beruházási hitelekhez kapcsolt a tárca. A konstrukcióban 80 %-os ügyleti kamattámogatással – NHP fix hitelhez kapcsolódva – 0,5%-os tényleges ügyleti kamattal tud egy gazdálkodó a gépberuházásaihoz hitelt kapni

Az államtitkár megemlítette az idén újraindított lízingtámogatási konstrukciót is, amellyel 2019 november végéig összesen 15 milliárd forint lízingügyletnél 370 ügyfélnek adtak 50%-os lízingdíj-támogatást. 

Ezek az eszközök: a terület alapú támogatás, a stabil és kiszámítható finanszírozás, a Vidékfejlesztési program beruházási támogatásai, a kedvező hitelezési környezet az, amihez a tárca a saját eszközeivel további segítséget ad, a mezőgazdasági beruházásokhoz és a géppiacon kedvező környezetet teremtett. Így 2019 első 9 hónapjában 15%-kal nőtt a beruházásokra fordított összeg. Ez idő alatt 134 milliárd forint értékben vásároltak a gazdálkodó mezőgépeket. Az alkatrészüzlet ezt még még több tízmilliárd forinttal toldja meg. A számokon látszik, hogy a beruházási, innovációs kedv része a mindennapjainknak. Az államtitkár azt ajánlotta a gazdáknak, hogy éljenek e lehetőségekkel a kedvezőbb gazdasági környezetben.     

Szilvási Krisztina, a Hungexpo Zrt. kereskedelmi igazgatója, az AGROmashEXPO projektvezetője előre megígérte, hogy “ez egy nehezebb év lesz mindenkinek, de fel vagyunk készülve, hogy kezelni tudjuk”. 

Elkezdődött ugyanis a Hungexpo vásárváros felújítása. Ezért több pavilon, például a B, C és a fogadócsarnok sem áll majd a kiállítók rendelkezésére, az átépítés miatt – a 40 000 négyzertméter kiállítótérből  – több mint 10 000 négyzetméter (kiállító) sátrat építenek az összesen mintegy 300 kiállítónak. A munkálatok miatt, mint mondta “ ideiglenes beléptetéssel fogunk működni”, ezért arra kért mindenkit, hogy online vegyék meg a belépőjegyet. Így olcsóbb is mint a helyszínen. Mint mondta “mindneki jobban jár, ha otthon mindent online elintéznek”. A tervek szerint a 2021-es kiállításra készülnek majd el az új pavilonok és az új konferenciaközpont.

 

Medina Viktor, az AgrárgépShow kiállítás tulajdonosa: a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (Megfosz) igazgatója arra emlékeztetett, hogy a négynapos kiállításnak az idén 45 ezer látogatója volt, jövőre is ekkora érdeklődésre számít. A magyar mezőgép-forgalom tíz éve növekszik, a kiugró 2014-es év után az idén a 2018-as forgalmat közelítheti, amikor 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket (és 49 milliárd forintért alkatrészt).Az AGROmashEXPO-Agrárgépshown adják majd át a termékfejlesztési díjakat is. Az idén 36 pályamű érkezett a digitalizáció, gépesítés és az input/szolgáltatás kategóriákban. Ebből 3 lett nagydíjas, 9 kapott különdíjat.

 

Facebook Comments