Top agrar hírlevél – december 20.

Szigorítaná a méhek védelmét az Európai Parlament

Az EP állásfoglalása felszólítja az Európai Bizottságot, hogy vezessen be közös európai indikátort a növényvédő szerek csökkentésének mérésére. Ez annak a jelzésére szolgálna, hogy mennyire sikeresek a méhek és más beporzók védelmében hozott nemzeti szintű intézkedések. Az EP azt is el akarja érni, hogy a növényvédő szerek használatának csökkentése váljon a közös agrárpolitika kardinális elemévé. Az EP szerint nem elégségesek a Bizottság méhek védelmében megfogalmazott javaslatai. Az EU-ban a gabonafajták 84, a vadvirágfajok 78%-ának létezése nagy részben az állati beporzástól függ.

A bajorok is védőkerítést terveznek az asp ellen

A környező országokban felbukkanó afrikai sertéspestis (asp) több német tartomány vezetését is védelmi lépésekre késztette. Brandenburg a német-lengyel határnál 120 kilométer hosszú kerítést telepít, válaszul arra, hogy a határtól 50 kilométerre asp-vel fertőzött vaddisznókat találtak a lengyel hatóságok. A héten a bajor környezetvédelmi tárca szóvivője jelzett egy hasonló tervet arra az esetre, ha megjelenne a házisertés-állományt is fenyegető járvány. A Német Gazdaszövetség szerint az állattartók egzisztenciája a tét, minden óvintézkedést meg kell tenni.

Sok eső érkezik széllel, lehűlés nem várható

Szombat hajnaltól egyre többfelé ered el az eső, az északi és keleti országrészben 30 és 50 mm, míg máshol 20-30 mm közötti csapadék hullhat. Vasárnaptól nagy területen kell erős, helyenként viharos szélre számítani. A maximumok vasárnapig 10 fok körül alakulnak, majd a jövő hét első felében 5 és 10 fok közé esnek vissza. Talajfagy továbbra sem várható. Az utóbbi napok túlságosan meleg időjárása már nem tett jót a növényeknek. Az őszi vetések megerősödve, jellemzően jó állapotban várták a telet, és a december eleji rövid lehűlés után most a nyugalmi állapotból kizökkenve átmenetileg ismét fejlődésnek indultak – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Újra megnyílt az erdészeti gépes pályázat

„Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások” címmel (VP5-8.6.1-17 kódszámú) jelent meg pályázati felhívás. Erdőgazdálkodásban használt gépek, fatermékek felkészítését szolgáló gépek, erdei gomba, gyógynövény és vadgyümölcs feldolgozását vagy tárolását szolgáló fejlesztések beszerzésére lehet forrást nyerni. A támogatási maximum 100 millió forint, a támogatási arány Budapesten és Pest megyében 40, a többi régióban 50%. 2020. december 31-ig lehet pályázni.

A halfogyasztás duplázását ígéri az agrártárca

Nőtt a magyarországi halfogyasztás az utóbbi tíz évben, de még mindig messze az európai uniós átlag alatt van; az agrártárca azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves 5,7 kilogrammos átlag megduplázódjon – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára. A belföldi fogyasztás növekedéséhez hozzájárult a hal forgalmi adójának 27-ről 5%-ra történt csökkentése, a Minőségi Magyar Hal védjegy bevezetése és a fogyasztást ösztönző kampányok is. 50 település 80 árusítóhelyén a vásárlók közvetlenül a termelőktől is beszerezhetnek halat.

Facebook Comments