Miért mentették fel a vidékfejlesztési államtitkárt?

Kis Miklós Zsoltot, az Agrárminisztérium államtitkárát e megbízatása alól 2019. december 3-i hatállyal felmentem. Így döntött egy nappal korábban  – a miniszterelnök javaslatára – Áder János köztársasági elnök, olvashattuk  a Magyar Közlönyben. A köztársasági elnök 498/2019. (XII.3.) államtitkári felmentésről hozott határozatában az Alaptörvényre, valamint a kormányzati igazgatásról szóló törvényre hivatkozik. A konkrét okot azonban nem közölte a ló halálában végrehajtott intézkedésnek.  Kis Miklós Zsolt emellett lemondott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) betöltött általános alelnöki posztjáról.

A negyvenéves, Nagykőrösön született Kis Miklós Zsolt a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Karán 2001-ben szerezte első, majd a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán bank és pénzintézetek szakirányon szerezte 2003-ban második közgazdász diplomáját. Közben 2001–2002 között a General Electric supply chain elemzője, ezután 2014-ig a családi gazdasága tagja, egyéni vállalkozó. Volt 2006-tól Nyársapát alpolgármestere, a Magosz Ifjú Gazda Tagozat elnöke, majd a Magyar Agrárkamara kabinetfőnöke, 2013-tól tavaly decemberig a NAK Kamara alelnöke.  A Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkáraként 2014-től felügyelte az EU-s forrásokra kiírt Vidékfejlesztési Program (VP) támogatási pályázatait (miután azt az (MVH megszüntetése után) az Me-hez csatolták. Azután, hogy 2018-tól újra visszakerült a VP-kassza az Agrárminisztériumhoz, felmentéséig ennél a tárcánál vidékfejlesztésért felelős államtitkárként felügyelte a VP támogatásokat, a pályáztatás menetét.

Kis Miklós Zsolt a top agrar magyar kiadásának 2019 májusban adott interjújában arra a kérdésre, hogy felgyorsul-e a támogatások sokat bírált lassú elbírálása és kifizetése, miután sok gazda nem győzte kivárni a két évet, amíg a támogatáshoz hozzájut, így válaszolt. A pályázati döntések felgyorsítása már megtörtént, egy beruházási pályázatról kb. fél év alatt (hiánypótlásokkal, adategyeztetésekkel együtt) eredmény is születik. Ha nem tömegesen és egyszerre nyílnak meg és érkeznek be a pályázatok, akkor a rendszer most már jól vizsgázik. Ebben az interjúban tért ki ara is, hogy a vidék fejlődése elsősorban azon múlik, hogyan tudja a kormány megteremteni az összhangot az egyes fejlesztési szükségletek, a demográfiai tendenciák, a rendelkezésre álló munkaerő, az oktatás és az egészségügy színvonala között. 

Már megvan az utódja a NAK alelnöki poszton

Kis Miklós Zsolt lemondott a NAK általános alelnöki posztjáról. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2019. december 19-i, gödöllői országos küldöttgyűlése Süle Katalint választotta meg általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnökének. Süle Katalinnal agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnökkel együtt négy országos alelnöke van a NAK-nak: Éder Tamás élelmiszeriparért felelős országos alelnök, Luzsi József vidékfejlesztésért felelős országos alelnök, Zászlós Tibor mezőgazdaságért felelős országos alelnök.

Facebook Comments