Top agrar hírlevél – január 3.

Madárinfluenza járvány Lengyelországban
Az ország keleti részén három pulykafarmon azonosították a veszélyes H5N8-as vírust – írja a topagrar.com szakportál. 40 ezer állatot kell megsemmisíteni a járvány megfékezése miatt, és a környéken 350 ezer szárnyas is veszélyben van. 2017 óta ez az első ilyen járvány az országban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) már korábban felhívta a magyar állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára. Fontos, hogy egy telepre kizárólag akkora állományt lehet telepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A baromfiállomány vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezését minden lehetséges módon meg kell akadályozni. Az állományok zártan tartása jelenleg is javasolt az állattartók számára, ugyanakkor a fedett helyen történő etetés és itatás folyamatosan kötelező érvényű előírás.

Vége lesz az amerikai-kínai vámháborúnak?
Január 15-én írják alá a részleges kereskedelmi megállapodást Kínával a Fehér Házban – jelentette be Donald Trump amerikai elnök szilveszterkor a Twitteren. Hozzátette, hogy egy későbbi időpontban Kínába utazik, ahol a megállapodás “következő szakaszáról” kezdi meg a tárgyalásokat. December elején Washington és Peking már jelezte, hogy megegyezés született a vámok csökkentéséről és az amerikai mezőgazdasági árucikkek Kínába irányuló exportjának növeléséről. Trump 2016-os egyik fontos választási ígérete volt a kereskedelmi megállapodások megkötése.

Négy fokkal volt melegebb a december az átlagnál
A hónap elején átmenetileg beköszöntött a tél, és -15 fok körüli hidegek is előfordultak, december közepén azonban a tavaszt idézték a 15 fok fölötti maximumok. A havi csapadékösszeg jellemzően 40 és 70 mm között alakult, ennél szárazabb a Viharsarok volt, a Balaton tágabb környezetében viszont 70-100 mm hullott nagyrészt eső formájában. A jelenlegi hideg még hó nélkül sem okoz károkat az ősszel kellően megerősödött, jó állapotú vetésekben. A talaj az ország nagyobb részén feltöltődött nedvességgel, jók a kilátások – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Továbbra sem lesz kemény tél
Pénteken még napos, keleten, északkeleten tartósan ködös időre van kilátás. A szombaton átvonuló hidegfront csak kevés csapadékot hoz majd eső, havas eső, a hegyekben és keleten kevés hó formájában. Vasárnap és a jövő hét elején ismét több órára kisüt a nap. Az északnyugati, északi szél a hétvégén megerősödik, a Dunántúlon viharossá is fokozódik. A fagyos, hétfőn és kedden kimondottan hideg (-5; -10 fok körüli) éjszakákat fagymentes nappalok követik, mikor jellemzően 1 és 6 fok közé melegszik a levegő – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisában.

Új alelnöke van az agrárkamarának
Süle Katalint választotta meg általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnökének a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) küldöttgyűlése, miután Kis Miklós Zsolt lemondott. A NAK-nak így négy országos alelnöke van: Éder Tamás élelmiszeriparért, Luzsi József vidékfejlesztésért, Zászlós Tibor mezőgazdaságért felelős országos alelnök. Kis Miklós Zsolt azután mondott le kamarai tisztségéről, hogy a köztársasági elnök december – a miniszterelnök javaslatára – decemberben felmentette az agrártárcánál az államtitkári posztjáról.

Facebook Comments