Top agrar hírlevél – január 10.

Új felállásban folytatja az Agrárminisztérium
Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár tavaly december eleji felmentésével átrendeződött az Agrárminisztérium struktúrája. A Vidékfejlesztési program felügyeletét Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár államtitkársága alá csatolták. Így ennek az egységnek a pontos neve mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárságra módosult. Ezzel hétről hatra csökkent az államtitkárságok száma. A másik öt maradt: közigazgatási, parlamenti, környezetügyért felelős, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős, erdőkért és földügyekért felelős államtitkárság.

Harmadolja kereskedői hálózatát a John Deere?
Minden olyan egyesült államokbeli és európai kereskedőjétől megvonja a licencet az amerikai mezőgazdasági gépgyártó, amelynek nincs elég – legalább három-öt – telephelye és évi 50 millió dollár (15 milliárd forint) alatti a forgalma. A 40 németországi értékesítő partnernek csak a harmada maradhat állva, Európában pedig 500 munkahely szűnhet meg – írja a német Agrarzeitung a John Deere konszolidációs terveiről. A lap által megkérdezett német kereskedők meglehetősen nyugtalanok. Egy korábbi átalakítási program hatására hivatkoznak, amikor is Hollandiában 57-ről 6-ra csökkent a viszonteladók száma.

Kemény hideg kellene az őszi kalászosoknak
A növényi kultúrák egy részének jót tesz a mostani mérsékelt hideg, de például az őszi kalászosok bokrosodásához ennél hidegebb kell. A keményebb tél ritkítaná a kártevőket és kórokozókat is. Az OMSZ agrometeorológiai elemzése szerint szombaton elvonulnak a felhők, száraz levegő érkezik fölénk, a szél az ország nyugati és középső részén megerősödik. A jövő héten egyre többfelé képződik tartós köd, így visszatér a borongós idő. A hőmérsékletben nagy változás nem valószínű: a hét végén a többnyire fagyos éjszakákat viszonylag enyhe nappalok követik (0-9 Celsius fok). Majd a jövő héten mínusz 2 plusz 4 fok közötti maximumok várhatóak.

Jön a zöld hét Berlinben, jönnek a gazdatüntetések
Gazdatüntetések és zöld szervezetek figyelemfelhívó akciói kísérik az idei Internationale Grüne Wochét Berlinben. A gazdák és a környezetvédők közti feszültség éleződése külön töltetet ad ezeknek az utcai megmozdulásoknak. A zöld hetet, Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari, mezőgazdasági szakvásárát január 16-án este nyitja meg Julia Klöckner német agrárminiszter. Az esemény január 17-26-a között látogatható a CityCube rendezvényközpontban. Az idei partnerország Horvátország. A zöld hét részeként január 16-18. között tartják ‘Global Forum for Food and Agriculture’ konferenciát, melynek fókuszában az élelmiszerbiztonság és -kereskedelem áll.

Veszélyben az ausztrál tejtermelés harmada
Az ausztrál bozóttüzek eddig már több mint 10 millió hektár területet perzseltek fel, és közel 1 milliárd állatot pusztítottak el. A Reuters hírügynökség azt írja, hogy az érintett területeken termelik az ausztrál tejtermelés harmadát. Nehezíti a helyzetet, hogy sok tejtermelőhöz nem jut el a takarmány. Ausztrália a világ hatodik legnagyobb tejexportőre, célpiacuk az ázsiai térség. Már a tüzek előtt 22 éves mélyponton volt az ausztrál tejtermelés, ami minden bizonnyal tovább esik. Ahogyan a kínai asp járványnál, tejtermékekben is megjelenhet jelentős kereslet Ázsiában.

Facebook Comments