Keresd a Kiváló Minőségű Élelmiszert!

Kommunikációs kampányt indított a kiváló minőségű élelmiszerek népszerűsítésére 2020. november 16–december 15. között az Agrármarketing Centrum (AMC), az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A figyelemfelhívás célja, a vásárlói tudatosság növelése, fő üzenete pedig az, hogy a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer az élelmiszer-biztonság és a -minőség fokmérője egyben. Az ilyen logóval ellátott termékek garantáltan megbízható minőségűek, hiszen ellenőrzött alapanyagokból készülnek, a vásárlók emellett az ezeket előállító vállalkozások fejlődéséhez, munkahelyteremtéséhez is hozzájárulnak.

A kampánnyal átformálható a választási preferencia is, hogy a vásárlók nemcsak a kedvező árú termékeket keressék, hanem részesítsék előnyben a biztonságos és minőségi élelmiszereket is.
A nyomtatott sajtóban, online hirdetési felületeken, rádiós, televíziós csatornákon, közösségi médiában is megjelenő promócióval ismertté váljanak a lakosság és a szakma számára a KMÉ-védjegyek és a hozzá tartozó rendszer is. A védjegyek segítenek a vásárlóknak eligazodni a piacon található termékek között, ösztönzik a termelőket és a feldolgozókat a minőség fejlesztésére, javítására, fenntartására, valamint hatékony eszköz a piaci ismertség növelésére is.

Forrás: AMC

Magyarországon közel ötven tanúsító védjegy és ezernél is több megjelölés található az élelmiszereken. Segítve a fogyasztók eligazodását, az Agrárminisztérium 2019-ben a KMÉ-védjegyrendszerrel egy új, egységes, ellenőrzésre épülő rendszert hozott létre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) komplex vizsgálataival ehhez állami garanciát vállal. Az új, hiteles, szakmailag és tudományosan is alátámasztott, értékteremtő kétszintű védjegyrendszer a tudatos fogyasztókat támogatja a magas minőségű, biztonságos élelmiszerek vásárlásában, a kiemelkedően magas minőségű élelmiszereket előállítók, forgalmazók számára pedig presztízst jelent.

Forrás: Nébih

A kétszintű védjegyrendszer egymásra épülve alap- és arany fokozatból tevődik össze. Az alapfokozatot elnyert élelmiszereken életfát jelképező népi motívumokkal illusztrált, zöld alapon ezüstszínű emblémát lehet feltüntetni. Az arany fokozatra érdemes termékeken pedig csodaszarvast jelképező, népi motívumokkal díszített, bordó alapon aranyszínekben játszó embléma szerepelhet.

Forrás: KMÉ

Az alapfokozatú védjegy használatát pályázati úton lehet megszerezni, és a jelölt termékeknek át kell esniük egy tanúsítási folyamaton is. A pályázat beadásakor a gyártónak meg kell indokolnia, hogy a terméke mitől kiválóbb a piacon található többi árunál. A védjegyhasználatról – helyszíni auditot követően – a bírálóbizottság javaslata alapján, a Védjegyjogosult dönt.

Forrás: KMÉ

Az arany fokozat megszerzéséhez a termékeknek kiemelkedően kell szerepelniük az úgynevezett Termékmustrán, ami egy többlépcsős folyamat. Első körben a termékek laboratóriumi vizsgálaton esnek át, majd egy szakemberekből és laikusokból álló, majdnem száztagú zsűri bírálja el a termék külső megjelenését, ízét, állagát, illatát. A legjobbak a csúcsbírálatra kerülnek, ahol szakemberek előtt versenyeznek. A Termékmustra a termékek csomagolástesztjével zárul. Fontos szempont az értékelés során, hogy a csomagolás minél strapabíróbb, környezet- és felhasználóbarát legyen, és a rajta szereplő leírásnak, a törvényi előírásoknak is meg kell felelnie.

A védjegyet pedig nem elég megszerezni, meg is kell tartani. Egy termék három évre nyeri el a használati jogot, de ezalatt is folyamatosan ellenőrzik, hogy a kiváló minőség végig kiváló is maradjon.
(kme.hu/kme-vedjegyrendszer/)

 

 

 

 

Facebook Comments