Top agrar hírlevél – november 20.

Segítse az EU a járványokban a gazdákat!
Ezt kéri Christiane Lambert (a képen), a gazdaszervezeteket tömörítő Copa/Cogeca elnöke az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanácstól (AGRIFISH) és Janusz Wojciechowski EU-s agrárbiztostól. Lambert a koronavírus-járvány, az afrikai sertéspestis, az elhúzódó brexittárgyalások miatt bizonytalan piaci környezet miatt fordult az uniós illetékesekhez, hogy támogatást kapjanak a nehéz helyzetbe került termelők, de ne a Közös agrárpolitika forrásaiból átcsoportosítva. Az agrárbiztos hétfőn jelentette be, hogy a sertéstartók számíthatnak plusz pénzre, a hús hűtőházi tárolásához. A 2027-ig szóló új KAP-ról még nincs egyezség. Frans Timmermanns bizottsági alelnök a héten kilátásba helyezte, hogy visszavonják az Európai Bizottság javaslatát és még szigorúbb környezetvédelmet követelt a gazdáktól.

Magyar és lengyel vétó az EU-költségvetési tervére
Blokkolta a magyar és a lengyel kormányfő az Európai Unió következő hétéves költségvetése és a gazdaságélénkítő csomag elfogadását, mert a tagállamok megszavazták a rendeletet az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről, a magyar és a lengyel kormány kivételével. A helyreállítási alapot is érintő magyar-lengyel vétó nagy érvágás a válságtól szenvedő több dél-európai országnak, és így a Közös agrárpolitika forrásai sincsenek meg. Bennfentesek szerint Orbán és Morawiecki a vétóval arra számít, hogy a francia elnök és a német kancellár, a gyors gazdasági segítségért feláldozza majd a jogállamisági feltételt.

Elfogadta a parlament a családi gazdasági törvényt
A 290 ezer hazai őstermelő és 83 ezer családi gazdasági agrárvállalkozó 2021. január 1-től választhat: marad őstermelő, létrehozza az őstermelők családi gazdaságát vagy családi mezőgazdasági társaságot alapít. A kis őstermelőknek az adómentességi értékhatár az éves minimálbér ötszörösére (az idén ez 9,7 millió Ft) növekszik (méhészeknél a tízszeresére). A legkisebbeknek az éves minimálbér feléig (most 966 ezer forint) még adóbevallást sem kell készíteni. Nagy István agrárminiszter szerint az új jogszabállyal a családi gazdaságokat erősítik, támogatják a generációváltást és együttműködésre ösztönzik termelőket. A témáról bővebben a top agrar magazin 2020/11. számában olvashat.

Az infláció felett nőttek a termelői árak
Szeptemberben a 3,4%-os infláció csaknem kétszeresével: átlagosan 6,6%-kal nőttek a termelői árak éves összevetésben, de nagyok kilengésekkel. A növénytermesztési és kertészeti termékek átlagos felvásárlási ára 13,9%-kal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké viszont 4,5%-kal csökkent. A gabonafélék ára egy év alatt 9,6%-kal emelkedett,a burgonyáé ugyanakkor 14,3%-kal csökkent. A gyümölcsök átlagosan 41,1%-kal kerültek többe, a zöldségfélék 12,8 %-kal. Az élő állatok átlagos felvásárlási ára szeptemberben már ötödik hónapja 8,7%-kal marad el az egy évvel korábbitól. Az állati termékek ára 5,1%-kal emelkedett – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal.

Országszerte fagyok jönnek
Hidegfront hoz lehűlést a következő napokban, szombat hajnalban mínusz 5-0 fok várható. Pénteken 2-5 milliméter csapadék valószínű, szombattól hétfőig száraz lesz az idő, jövő hét közepétől pedig ködszitálásra lehet számítani. Napközben 3-8 fokig melegszik a levegő – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében. Az októberi csapadék miatt még késik a kukorica betakarítása. Az árpa, a búza már 1-3 leveles, az őszi káposztarepce a gyenge kelés után októberben megerősödött, már 6-8 leveles.

Facebook Comments