Koronavírus és mezőgazdaság: így csinálják a németek

Több könnyítést is tartalmaz a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára a német kormány “koronacsomagja”, melyet hétfőn fogadott el. Pontokban a legfontosabb intézkedések, amivel a szektor túlélheti a koronavírus-járvány okozta kihívásokat. Úgy tűnik azonban, hogy a külföldi idénymunkások bejövetelét leállította a kormányzat. A szolgáltatói szektor is megmozdult: a karrero.com állásportál “Mentsétek meg a termést” néven indított akciót.

  • Fontos megállapítás, hogy a kormány a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart alapvető fontosságú iparágként ismerte el. Így karanténintézkedések és gyárbezárások esetén ez az infrastruktúra az egészségügyi előírások betartása mellett tovább működhet.
  • Külön kitérnek a csomag az idénymunkások kezelésére, akikre különösen a zöldség- és gyümölcstermesztésben a következő hónapokban szüksége lesz az iparágnak. Az idénymunkások október 31-ig az eddigi 70 nap helyett 115 napot dolgozhatnak járulékmentesen. Ezzel kevesebb munkavállalót kell megmozgatni és kisebb lesz a fertőzésveszély.
  • A mezőgazdasági idénymunkából származó jövedelem nem számít bele a “Minijob”-jént emlegetett mellékállású bevételek 450 eurós havi határába. Ezzel növelik a vonzerőt a főállás mellett kisebb munkákat vállalók körében.
  • A munkaidő rugalmas lesz. Rendkívüli helyzetekben a napi 10 órás és a heti 6 napos felső korláton a Munkaügyi Minisztérium lazíthat.
  • Egyoldalúan nem bonthatja fel a bérbeadó a földbérleti szerződést azzal a gazdával, aki a koronavírus-válság miatt fizetési nehézségekkel küzd.
  • Vissza nem térítendő pénzügyi támogatást kapnak a bajba került kisvállalkozások. 5 alkalmazottig 3 hónapra 9000 euró egyszeri kifizetés, 10 alkalmazottig 15 000 euró. A támogatás feltétele, hogy a gazdasági kár a koronavírus-helyzet miatt következett be, legkorábbi estnek 2020. március 11-ét fogadják el.
  • A kormányzat rugalmassá teszi a munkaerő-kölcsönzést.

A tervek között szerepel a menekültek bevonása is, ám itt az elején járnak az egyeztetések.

Egyelőre nem jöhetnek külföldi idénymunkások

A múlt héten még arról szóltak a hírek, hogy Németország bizonyos feltételekkel engedélyezi a szezonmunkások bejövetelét, de úgy tűnik, hogy ezt a Belügyminisztérium leállította. Legalábbis erről számolt be a topagrar.com szakportál a Westfalen-Lippe-i munkaadói szervezet tájékoztatása alapján. Az úton levőket beengedik az országba, újakat egyelőre nem. Az értesülést egyelőre nem erősítette meg a mezőgazdasági minisztérium.

Nem csupán a kormányzat, hanem a szolgáltatói szektor is megmozdult. A top agrar kiadója által működtetett karrero.com mezőgazdasági állásportál #RettetDieErnte (Mentsétek meg a termést!) néven indította el kezdeményezését. A szezonmunkára jelentkező munkavállalókat és a termelőket, gazdaságokat köti össze. A dolgozni vágyók feltölthetik profiljukat, a cégek jelezhetik igényeiket és kapcsolatba léphetnek az álláskeresőkkel. A karrero.com azt írja, hogy a gazdaságok egzisztenciális veszélybe kerülnek, ha nem találnak megfelelő számú munkaerőt. Különösen a spárga és a szamóca szedésében lehetnek nehézségek. “Itt a másképp gondolkodás ideje. Gyorsan és a bürökratikus akadályokat megkerülve akarunk segíteni!” – írja a portál.

Facebook Comments