Top agrar hírlevél – március 27.

Kijárási korlátozás szombattól – hogyan érinti a mezőgazdaságot?
Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel bejelentette: szombattól április 11-ig kijárási korlátozások lépnek életbe a koronavírus-helyzetre reagálva. A mezőgazdaságra vonatkozó részek: engedélyezett a munkába járás, a mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás, az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben, a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat, a piacon, a helyi termelői piacon történő vásárlás, az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása.

Koronavírus és mezőgazdaság: így csinálják a németek
Több könnyítést is tett a mezőgazdasági és az élelmiszeripari vállalkozásoknak a német kormány a hétfőn elfogadott koronacsomagjában. Egyoldalúan nem bonthatja fel a bérbeadó a földbérleti szerződést a koronavírus-válság miatt fizetési nehézségekkel küzdő gazdával. Az idénymunkások – az eddigi 70 nap helyett – 115 napot dolgozhatnak járulékmentesen október 31-ig. A bajba került kisvállalkozások – 5 alkalmazottig, 3 hónapra 9000 euró,10 alkalmazottig 15 000 euró – vissza nem térítendő támogatást kapnak. Az országgal nem határos EU-tagállamokból repülővel érkező (magyar, román, bolgár) idénymunkások beengedését is tervezte a kormány, de végül a fertőzésveszély miatt ettől elállt. Bővebben itt: https://topagrarmagazin.hu/koronavirus-es-mezogazdasag-igy-csinaljak-a-nemetek/

Újra nyitva az ingázók előtt a magyar-román határ
A magyar és a román kormány újra engedi az ingázást Magyarország és Románia határán, a határsáv 30 kilométeres körzetében. Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-on bejelentette be, hogy megnyitják a létavértesi, a nyírábrányi és a méhkeréki átkelőt. Az ingázás könnyhítheti a zöldség-gyümölcs szektorban az idénymunkákat. A FruitVeB zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet azonban azt kérte, hogy ne csak a határsávból, hanem a szomszédos országok belsejéből is engedjék át az idénymunkásokat, de a kormány ezt elvetette.

Újra megjelent a madárinfluenza
A madárinfluenza H5N8 altípusát mutatta ki a Bács-Kiskun megyei Csólyospáloson szerdán a Nébih. A kacsatartó gazdaságban – összesen 32 500 pecsenyekacsát – már gyanú alapján leöltek és a gazdaság körül 3 kilométeres védőkörzetet és 10 kilométeres megfigyelési körzetet jelöltek ki. Továbbra is kötelező a baromfit zártan tartani, zárt helyen etetni, itatni és a takarmányt, almot is zárt helyen tárolni.

Bajban a dísznövénytermesztők
A kereskedelmi egységek koronavírus-járvány miatti korlátozott nyitvatartása és a csökkenő kereslet csaknem 174 milliárd forint veszteséget okozhat a dísznövényágazatnak. A kiesés a dísznövénykertészetek várt bevételének 69, a kereskedelmi és zöldfelületi szolgáltatóknál 70 százalékot is elérheti a szakmaközi szervezet szerint. A járványvédelmi intézkedések az ágazat legforgalmasabb tavaszi szezonját sújtják, ezt a kieső bevételt később nem tudják a vállalkozások pótolni.

Átmeneti melegedés jön
Sok lesz a napsütés és gyengül a szél a hétvégén, megszűnnek az éjszakai fagyok. Napközben 15-20 fokig emelkedik a hőmérséklet. Hétfőn északnyugat felől hidegfront érkezik többfelé viharossá fokozódó északi széllel. Esőre, havas esőre, az északi országrészben hóra is számíthatunk. Kedd reggel ismét többfelé fagy. Az utóbbi napok hideg időjárása az őszi kalászosokban nem tett kárt. A bokrosodó búza és árpa, a 6-8 leveles repceállományok jó állapotban vannak. A korai csonthéjas gyümölcsöket azonban sokfelé teljes virágzásban érte a fagy, ami károkat okozhatott az OMSZ agrometeorológiai elemzése szerint.

Facebook Comments