Koronavírus: fontos megelőző lépések a gazdaságokban

A top agrar magazin néhány praktikus tippet gyűjtött arra, hogyan előzhetik meg a gazdák a koronavírus terjedését, milyen intézkedéseket hozzanak, hogy az állatok etetése, felügyelete és a gazdaság működése ne kerüljön veszélybe.  

Jó hír az, hogy a tudomány mai állása szerint állatokat nem fertőz a most terjedő koronavírus, és nem is terjesztik a vírust. A gazdák, családtagjaik, munkatársaik azonban elkaphatják a vírust, vagy karanténba kerülhetnek. Ezért érdemes a vészhelyzeti forgatókönyveket újragondolni és figyelni a megelőzésre.

Kommunikáljunk telefonon vagy online, ha megoldható! A reggeli napindító megbeszéléseket telefonos chaten például egy Whatsapp csoportban vagy Messengeren is meg lehet tartani.

Akadályozzuk meg a fizikai kontaktust munkatársak között! Ha nagyobb számú munkavállalónk van, osszuk be őket kisebb csoportokba, érkezzenek különböző időpontokban (például fél óra csúszással), ne egyszerre reggelizzenek, ebédeljenek és lehetőség szerint ne dolgozzanak közel egymáshoz (főleg ne zárt térben). Mindig tartsuk a legalább 2 méter távolságot egymástól.

Szellőztessünk, fertőtlenítsünk gyakrabban! A szünetek között szellőztessük ki a közösségi teret 5 percen át, a wécét, a zuhanyzót használat után fertőtlenítsük, ahogyan rendszeresen az ajtókilincseket is.

Szerezzünk be extra fertőtlenítő szereket! Tegyünk ki még több fertőtlenítő szert az istállókba, a közösségi terekbe. 

Gyakrabban mossanak kezet a munkatársak! Mutassuk meg a munkatársaknak a jó kézfertőtlenítést és hívjuk fel a figyelmüket, arra, hogy minden részleg elhagyása után mossanak kezet. A munka végén zuhanyozzanak le.

Betegen ne dolgozzon senki! Hívjuk fel a figyelmet arra, hogy betegen senki se dolgozzon, hanem ebben az esetben keresse fel haladéktalanul a háziorvosát.

Zárjuk le a gazdaságot külsősök előtt! Ha küldemény érkezik, azt a postás, futár helyezze a postaládába, nagyobb tárgy esetén az erre kijelölt dobozba.

Facebook Comments