Kecske-juh összefogás

Egységes juh- és kecskeágazati szakmaközi szervezetté alakul – várhatóan a nyáron – a tavaly bejegyzett Juh és Kecske Ágazatért Egyesület. Az ezzel kapcsolatos kérelmet a küldöttközgyűlés után adja be az egyesület az agrártárcának. Ezt jelentette be a napokban Mezőszentgyörgyi Dávid (a felső képen jobbra), az egyesület elnöke.

Mindezt azután, hogy az ágazat legnagyobb és legfontosabb szereplői – termelők, feldolgozók és kereskedők – így határoztak. A formálódó szakmaközi szervezetnek meglesz a kellő ágazati súlya, miután a „feldolgozói oldal” csaknem 100 százalékát, a termelők és a kereskedők több mint felét már biztosan képviseli a közös célok elérésére. Ezek – például a koronavírus járvány miatti intézkedések, állásfoglalások megfogalmazása mellett – az ágazat aktuális problémáinak megoldását, mindenek előtt a jövedelmező gazdálkodás feltételeinek megteremtését jelentik.

A sikeres kecske- és juhágazati összefogáshoz Antal Gábor (a nyitóképen balra), a legnagyobb hazai felvásárló, a Hódmezőgazda Zrt. vezérigazgatója a tej szakmaközi szervezet példáját ajánlotta mintának a Magyar Állattenyésztők Szövetségének székházában a napokban tartott aláírási ceremónián. A húsvéti bárányyexport dömpingje idején a feldolgozók nevében Juhász Pál – a Kapos Ternero Kft. ügyvezetője – azt reméli a piaci szereplők összefogásával jobb pozícióba kerül a hazai juhszektor. Nagy szükség is lenne rá például – a koronavírus miatt várható külkereskedelmi korlátozások idején – egyebek között a hazai népszerűsítő kampányoknál is, mert mint hallhattuk, évi kevesebb mint egy kilóra mindössze 30-35 dekára taksálják a hazai fogyasztást. De az amúgy keresett magyar pecsenyebárány piacainak, exportjának megtartásához is folyamatosan olyan egységes minőségi „árualapot” kell előállítani, amit a kedves vevő akar.

A tájékoztatón a részvevők: egyebek között a 3000 anyás állományával termelő Csomai Géza, a LAC-HÚS Kft., a Kapos Ternero Kft. és a Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft., a Hódmezőgazda Zrt., a Berettyóvölgyi Termelői Csoport Mg. Kft., a Dél-Alföldi Juhászati Beszerző és Értékesítő Kft., a Juhexport Kft. a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség, aláírásukkal erősítették meg, hogy csatlakoznak a formálódó szakmaközi szervezet megalakításához.

Facebook Comments