Top agrar hírlevél – március 13.

Megjelent a top agrar márciusi száma

Hamarosan 4,6 millió forintot is elérhet egy hektár termőföld ára itthon, ami csak 30-33 év alatt térülne meg – mondja Hollósi Dávid a Takarékbanktól. „Több környezetvédelmet, de ne a gazdák bukszájából!” – ezt javasolja Janusz Wojciechowski, az Európai Unió agrárbiztosa a top agrarnak adott interjújában, akit a zöldebb Közös agrárpolitikáról kérdeztünk. Öröm az ürömben, hogy plafonon vannak a mangalicaárak az afrikai sertéspestis okozta krízisben, számol be róla Tóth Péter egyesületi elnök. Eketesztet, tejesgidabizniszt is ajánlunk a profiknak. Portrésorozatunkban a tolnai dombok között gazdálkodó, kurdi Király Gergellyel találkozhatnak, aki szerint rossz befektetés az energiafűz.

A lapra itt fizethet elő: https://mediacity.hu/elofizetes/index.php?fo_kat=65

Online, lapozhatós formában itt olvashatja: https://issuu.com/magazinok/docs/ta_2020_03

Olajháború és koronavírus: az árutőzsdék is megérezték

A koronavírus terjedése és a szaúdi-orosz olajháború rányomta a bélyegét az árupiacokra, estek az árfolyamok. A búzaárak hathónapos mélyponton a párizsi árutőzsdén (Matif), a májusi szerződéseket 177,25 euró/tonna árfolyamon kötötték a héten. A szakértők nem aggódnak, szerintük vissza fognak jönni a gabonaárak. Nagyot esett a repce és a szójabab is. Párizsban már 370 euró/tonna alatt kötötték a repcekontraktusokat (367,75), az Egyesült Államokban pedig 8,73 dollár/bushelért (282,94 euró/tonna) kereskedtek a szójával. A burgonya árfolyama is zuhant, aztán kedden megállt a csökkenés, az EEX-en 10,3 euró/decitonna árfolyamon kötöttek szerződéseket. A nagy áresés miatt érdemes a következő időszakban feltölteni a dízelüzemanyag-tárolókat.

Tanácsok a biztonságos vásárláshoz

Az Országos Kereskedelmi Szövetség a következőket kéri a vásárlóktól a koronavírus-helyzet miatt. Lehetőleg ne a csúcsidőszakban menjenek vásárolni. Az eladótérben a vásárlók tartsanak biztonságos távolságot más személyektől. Ha lehetséges, készpénz nélkül fizessenek. Vegyék igénybe az önkiszolgáló pénztárakat. Kövessék a köhögés és a légzés higiéniai protokollját. A válogatható frissárut (elsősorban péksüteményt) puszta kézzel ne fogják meg.

Előbb nedves, majd száraz idő jön

Pénteken még átvonul fölöttünk egy hidegfront, melyből főként nyugaton és délen valószínű néhány milliméter csapadék, és az északnyugatira forduló szél is sokfelé megerősödik. Szombattól a jövő hét közepéig viszont anticiklon alakítja időjárásunkat: sok napsütéssel, csapadék nélkül és hétfő estig megélénkülő széllel. Mindez kedvezően hat a belvízzel elöntött területek csökkenéséhez, a talajok száradásához. Nagy lesz a napi hőingás, hajnalonként szombattól fagy várható. A maximum hőmérsékletek a pénteki hidegfront mögött a hétvégén 10 fok körüli értékekre esnek vissza, a jövő hét közepére újra 20 fok közelébe melegszik a levegő – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

Borpromóciós pályázatok tavasszal

A következő három évben összesen 4,8 milliárd forint támogatást biztosít az agrártárca uniós források felhasználásával a magyar borok népszerűsítésére – közölte az Agrárminisztérium. Az Európai Unió területén megvalósuló projektek támogatására március 12-től április 30-ig, míg az EU-n kívüli értékesítést ösztönző tevékenységekre április 1-től május 15-ig lehet pályázni. A támogatási intenzitás 50 százalék. A bírálat során az a programjavaslat élvezhet további előnyt, amelyben a pályázó vállalja, hogy a promóciós tevékenységében a közösségi bormarketing Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. által kidolgozott arculati elemeit alkalmazza majd.

Itt az ideje a tavaszi lemosó permetezésnek

A gyümölcsféléken és a szőlőn előforduló károsítók jelentős része a növények fás részein telel át. A védekezés egyik lehetősége a nyugalmi időszakban elvégzett, úgynevezett lemosó permetezés. A rendkívül enyhe téli időjárás miatt a tavaszi lemosó permetezésnek és a metszésnek kiemelten fontos szerepe van idén, ezért ezeket a munkálatokat jobb minél előbb elvégezni – írja a Nébih. Mire is figyeljünk? Íme a hatóság tanácsai: https://topagrarmagazin.hu/itt-az-ideje-a-tavaszi-lemoso-permetezesnek/

Facebook Comments