Közös agrárpolitika: „ne bízzuk a reformot a miniszterekre”

Zöldebb agrárreformra szólít fel az EU Bizottság alelnöke, számolt be erről a német www.topagrar.com. Frans Timmermans e cél érdekében nem zárja ki – bár nem tartja valószínűnek – a reformtárgyalások újrakezdését sem.

A közös agrárpolitika (KAP) reformjának hozzá kell járulni az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) céljaihoz. Ezt várja el a reformtárgyalásoktól Frans Timmermans, az EU Bizottság alelnöke – írja a német www.topagrar.com. Az alelnök igyekszik elérni, hogy a reform adjon lehetőséget a Szántóföldtől az asztalig (farm to fork) és a Biodiverzitás stratégia megvalósítására is. „Erre van szükség a KAP és az agrárköltségvetés társadalmi elfogadásához” – érvelt a holland politikus. Frans Timmermans szerint e fontos agrárpolitikai tárgyalásokat már ezért nem szabad csak az agrárminiszterekre és bízni.

Ha azonban a háromoldalú tárgyalásokon kiderül, hogy a zöld cél nem érvényesül, Timmermans  továbbra is fenntartja a jogot, hogy az EU Bizottság akár visszavonja a reformjavaslatát is. Ezt azonban az alelnök csak akkor tartja lehetségesnek, ha cserébe lenne életképes alternatíva…

Timmermans már 2020 novemberében is nagy visszhangot váltott ki, amikor – a Zöld Megállapodás céljainak érvényre juttatására – azzal a fenyegetésel állt elő, hogy a bizottság visszavonja a KAP-javaslatát. Ez ugyanis évekre visszavetné az agrárreform brüsszeli jogalkotási folyamatát. Timmermans már akkor figyelmeztetett, hogy a Mezőgazdasági Miniszterek Tanácsa és az Európai Parlament javaslataiban túl kevés a „környezeti ambíció” utalva a fenntartható Green Deal-re. Timmermans ugyanakkor az is hangsúlyozta, hogy a gazdák nem válhatnak az agrárreform áldozataivá. Most azt javasolta, hogy a felek próbáljanak a lehető legközelebb kerülni a parlament javaslatához a KAP háromoldalú egyeztetésén. Ez esetben el lehet elérni a Zöld Deal céljait – írta a www.topagrar.com.

Facebook Comments