Top agrar hírlevél – január 29.

Megjelent a top agrar január-februári száma
Érdekli, milyen lesz a jövő a robotizált gazdaságokban az önvezető gépes növénytermesztés? A top agrar magazin januári-februári számában bemutatjuk, mire jutott az a hat fős holland startup, amelyik robotokra bízza a művelést és a betakarítást. A szárazságtűrő cirok tartják a „jövő kukoricájának”, aminek hazánk Európa második legnagyobb termelője, de ennyi sem elég. Olvassa el, hol és hogyan éri meg termeszteni. Bemutatjuk azt is, mennyit kereshetünk napi egy-két órás munkával a garázsból kialakított százanyás csincsilla-telepen. Gazdaportré sorozatunkban a Som családhoz, a Fertő-tó medencéjébe látogattunk, amely a generációváltás közepén jár. Olvassa el, hogyan veszi át a testvérpár szüleitől a zöldségbeszállító gazdaság irányítását. A friss lapszám online a Laptapíron (www.laptapir.hu) olvasható, nyomtatásban a nagyobb újságárusoknál vásárolható meg. A részletes tartalomjegyzék itt.

Ezekre az EU-s pályázatokra készüljön nyárig
Az év első felében hat új felhívás várható összesen 96 milliárd forint keretösszegben. 1.) Januártól az öntözési közösségek együttműködésének támogatására lehet pályázni; 2.) Februártól a külterületi helyi közutak fejlesztése nyílik meg; 3.) Márciusra várható a minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége című kiírás; 4.) Áprilisban hirdetik meg az állattartó telepek megújításának támogatását; 5.) Szintén áprilistól jelentkezhetnek a kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása pályázatra; 6.) Májusban pedig a sokak által várt terménytárolók, szárítók, tisztítók és vetőmag-előállító üzemek fejlesztése című kiírás nyílik meg 30 milliárd forintos keretösszeggel – írja az agrárszerktor.hu.

Javult a gazdák és a mezőgazdaság megítélése
A megkérdezett 27 ezer EU-s polgár 94%-a szerint az agrárium és a vidéki térségek fontosak az EU jövőjében, sőt 56% szerint “nagyon fontosak”. A gazdálkodók társadalmi felelősségvállalásában a magyar válaszadók szerint első az élelmezésbiztonság, a második az élelmiszer sokszínűsége és minősége. A 3. legfontosabb a vidéki élet ösztönzése. A magyarok 72%-a hallott már a közös agrárpolitikáról (KAP), ez 11 százalékkal több, mint három évvel ezelőtt volt. A magyar résztvevők 86 százaléka értett egyet, hogy a KAP nem csak a gazdáknak hasznos. A kutatást tavaly augusztus-szeptemberben az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága rendelte meg 27 tagállamban.

Hétfőig kell beadni a gazdálkodási naplót
Idén február 1-ig (hétfőig) kell beadni a gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH). Eddig a több mint 22 ezer érintett csaknem kétharmada már megadta az adatokat. A határidő jogvesztő, aki elmulasztja a támogatás 30 százalékának levonására is számíthat.

Már a befektetők is perelik a Bayert
Kártérítési pert indítanak a Bayer-részvényesek a leverkuseni csoporttal szemben a glifozát-perek okozta árfolyamveszteség miatt, számolt be a német www.topagrar.com. A Bayer a Monsanto felvásárlásával lett a glifozát hatóanyagú gyomirtó szer tulajdonosa. A glifozát állítólagos rákkockázata miatt több tízezer pert indítottak az Egyesült Államokban a Bayerrel szemben, amely három pert el is veszített, és a csoportot millió dolláros kártérítésre ítélték, de fellebbezett. A jogviták azonban így is lenyomták a Bayer-részvények árfolyamát, amely már csaknem 44 százalékkal alacsonyabb, mint a csoporttal szemben 2018 nyarán hozott bírósági első ítélet előtt. A teljes cikk itt olvasható: https://topagrarmagazin.hu/mar-a-befektetok-is-perelik-a-bayert/

Folytatódik a hullámvasút az időjárásban
A következő egy hétben 10-20 milliméter csapadékra van kilátás. Péntekre 5-10 milliméter esőt, vasárnaptól pedig már havazást jelez az Országos Meteorológiai Szolgálat. Pénteken és szombaton még plusz 5-10 Celsius fok között lesz a napi csúcs, vasárnap csak fagypont körül, hétfő hajnalban pedig mínusz 5-10 Celsius is várható. Keddtől ismét melegedés kezdődik. Az Alföldön és északkeleten a belvízfoltok okozhatnak gondot. Az őszi búza +4 fok alatt bírja a vízborítást, a múlt heti meleg idő pedig nem tartott olyan hosszan, hogy már gondot okozott volna.

Facebook Comments