Kukorica Kör alakult

Megalakult a Kukorica Kör Egyesületet a „magyar tengeri” versenyképes és hosszútávon nyereséges termesztéséért.

Versenyképességünk érdekében elengedhetetlen, hogy a termelők a megfelelő támogatás mellett innovatív megoldásokkal és naprakész tudással rendelkezzenek. Ez a Kukorica Kör Egyesületet alapító AgriDron Kft., AGRO.bio Hungary Kft., Bugaci Aranykalász Zrt., Erste Bank Zrt., Glia Kft., Groupama Biztosító Zrt., Huminisz Kft., Hungrana Kft., OTP Bank Nyrt. vezetőinek meggyőződése, amint azt a keddi bemutatkozó rendezvényen világossá tették. A tagok részvételével ellátják majd a hazai kukoricatermelő gazdák érdekeinek képviseletét, szakmai programokat szerveznek, illetve bővítik szakmai tudásukat.

A bemutatkozón azt is megtudhattuk, hogy nőtt az igény az elmúlt évtizedek alatt, de a hazai kukorica iránt, de ezzel nem nőtt együtt a termés, legalábbis nem a megfelelő ütemben, miközben, a magyar gazdáknak már a franciák mellett az ukrán, brazil és akár amerikai termelők is versenytársaivá váltak. A klímaváltozás is kiszámíthatatlanabbá teszi a termelést, a szélsőségesebb időjárás nehezíti és labilissá teszi a kukorica nyereségességét, ezzel a hosszú távú, potenciális és versenyképes fejlődést. A magyar gazdáknak tehát fel kell készülni arra, hogy a nagy kukoricatermelő országok egyre több terményt fognak piacra dobni, ezzel pedig kiszoríthatják a „magyar tengerit” a két évtizede megszerzett piacairól.

A rendezvény után az egyesület két termelő alapítótagjától – Börcsök Andrástól és Bűdi Károlytól – megtudtuk, hogy a Kukorica Kört elsősorban olyan innovatív szervezetnek tekintik, amelyben a tagok naprakész tudásukat, értékes és innovatív információikat, szakismeretüket elérhetővé teszik az összefogáshoz csatlakozó gazdák számára is. Az egyesület – az alapítók szándéka szerint – emellett a termelők érdekeit is képviseli, és velük együtt dolgozik a versenyképességük javításán, hogy folyamatos tanulással és az elérhető legjobb technológiákkal a magyar gazdák hosszútávon képesek legyenek versenyképesen termelni és alapanyagot szolgáltatni a magyar és külföldi feldolgozók, állattartók számára.

Facebook Comments