Top agrar hírlevél – június 25.

Diákmunkás állami támogatással
Nappali képzésben tanuló 16-25 éves középiskolásokat, egyetemistákat juttat szünidős álláshoz a 3 milliárd forintos keretösszegű nyári diákmunka program. A diákok napi akár 8 órás mezőgazdasági, turisztikai, vendéglátóipari, önkormányzati nyári munkára jelentkezhetnek, legfeljebb két hónapra. A cégeknek a munkabér háromnegyedét megtéríti a program. A diákok június 15. óta regisztrálhatnak a járási vagy fővárosi kerületi hivataloknál (részletek: www.munka.hu).

Bezuhanhat az európai gabontermelés a Green Deal miatt
Az idénre várt 128 millió tonna búza helyett 2030-ban az EU-ban már csak 109 millió tonnát termelhetnek, emiatt pedig importra szorul majd az unió. Erre figyelmeztet az EU Gabonakereskedőinek Szövetsége (COCERAL). Repcéből már most is 6 millió tonnát importál az EU, és a szövetség prognózisa szerint a behozatal a következő kilenc évben tízmillió tonnára nőhet az Európai Zöld Megállapodás miatt. Az unióban ugyanis 2030-ig – a mostani 8%-ról 25%-ra kell növelni az ökológiai gazdálkodásba vont terület arányát, és felére csökkenteni a növényvédőszer-használatot.

Ingyenes tananyag precíziós gazdálkodáshoz
A Digitális Agrárakadémia (DAA) a hazai gazdatársadalomnak szabadon hozzáférhető új tananyagokkal indul a nyár végén. Ezzel is segíti az új technológiák, a digitális megoldások alkalmazását, az ágazat hatékonyságának növekedését. Erről Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora számolt be. A DAA a Digitális Jólét Program keretében működik, három modellváltó egyetem (MATE, SZE, ÁTE) irányítja a fejlesztését. Földesi Péter, a győri Széchenyi István Egyetem rektora azt jelentette be, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020-2027-ig finanszírozza a feladatok végrehajtására. A DAA portáljára feltöltik a bemutató gazdaságok adatbázisát és a kapcsolódó események is.

Vaddisznó-metesítették Dániát
Az afrikai sertéspestis (asp) elleni védekezés jegyében Dániában kilőtték a 157., immár az utolsó vadon élő vaddisznót. A természetvédelmi hatóság szerint ezzel vaddisznó-mentes lett az ország. Dániában három évvel ezelőtt még mintegy száz darabra becsülték a vaddisznó állományt, aminek asp-elleni védelmére két éve 68 kilométeres kerítést építettek a dán-német határra, most az állomány felszámolásával vetettek véget a kór terjedésének.

Kukorica kör alakult
Az egyesület alapítói – AgriDron Kft., AGRO.bio Hungary Kft., Bugaci Aranykalász Zrt., Erste Bank Zrt., Glia Kft., Groupama Biztosító Zrt., Huminisz Kft., Hungrana Kft., OTP Bank Nyrt. – képviselik a hazai kukoricatermelő gazdák érdekeit, szakmai programokat szerveznek, illetve tudást bővítenek. A bemutatkozó rendezvényen elhangzott: a magyar gazdáknak fel kell készülni arra, hogy a nagy kukoricatermelő országok – Ukrajna, Brazília, az Egyesült Államok – egyre több terményt fognak piacra dobni, ezzel pedig kiszoríthatják a „magyar tengerit” a két évtizede megszerzett piacairól. Ezért kellenek az innovatív megoldások és a naprakész tudás, amit az egyesülettől kaphatnak meg a gazdák.

Várjuk az országos esőt
Péntektől 30 fokra mérséklődik a nappali hőség. Pénteken és szombaton nagyobb zivatarrendszerek is kialakulhatnak. Vasárnaptól már kisebb valószínűséggel lesz eső. Pénteken és szombaton többfelé megerősödik a szél, vasárnaptól gyengül a légmozgás. A levegő páratartalma napközben többnyire 40% alá csökken. A talaj felső fél méteres rétege az utóbbi egy hétben tovább száradt, szinte az egész országban a kritikus 40%-os érték alá csökkent a nedvességtartalma, csak a mélyebb rétegekben van még nedvesség – áll az OMSZ agrometerológiai jelentésében.

Facebook Comments