Az érdi bőtermővel indult a meggyszezon

Ez most nagyon meggy!

A 3200 hazai termelőtől, 16 ezer hektártól – a tavaszi fagyok után is – jó minőségű, de az átlagnál kevesebb: 60-70 ezer tonna meggy várható az idén. Ezt is megtudtuk az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum meggyfogyasztást ösztönző kampány hétfői indításánál. Az „Ez most nagyon meggy!” promócióval a fogyasztókat nemcsak a gyümölcs jótékony élettani hatásaival ismertetik meg. Az is a tárca célja, hogy minél többen a termelőktől vásároljanak meggyet.

A meggy – az alma után – itthon a második legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcsünk: 3200 gazda 14 ezer hektáron termeszti ezt a gyümölcsöt, amelynek 80 százalékát exportáljuk befőttként. Ezt is megtudtuk Feldman Zsolttól, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárától, aki arról is beszámolt, hogy az elmúlt időszakban nőtt a hazai meggyfogyasztás. De még van hová feljődni mert a magyarországi átlagosan napi mintegy 250 grammos meggyfogyasztás még mindig elmarad a 400 gramm/nap európai átlagtól. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a kampánnyal elő tudják segíteni az egészségesebb magyar táplálkozási tradíciót és a vásárlók így a magyar termelőket tudják/fogják támogatni.

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese szerint az idei meggykampány is arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy minél többen vásárolják a piacokon, a termelőktől a meggyet. Magyarország Európa meggybefőtt-nagyhatalma, amelyből az export évi 60-65 millió üveg. Ennek a mintegy 60 százalékos európai (80-90 %-os németországi) piaci részesedésnek az ellenére azonban az egy főre jutó hazai meggyfogyasztás még szerény. A nyári – egyhónapos – kampányban ezért négy helyszínen, a fővárosban a MOM-parknál, a győri állatkertben, a budakeszi vadasparkban, a római strandfürdőben fognak kóstoltatni, illetve online felületeken receptekkel, valamint nyereményjátékkal is népszerűsítik a gyümölcsöt.

A meggy minden fajtája ugyanis jótékony élettani hatású, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Gazdag A, B, C vitaminban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Kálciumot, káliumot és magnéziumot, vasat is tartalmaz. Erősíti az immunrendszer és az idegek működését, segíti az emésztést.

 

Facebook Comments