Top agrar hírlevél – július 2.

Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot
Az erről szóló közlemény a Magyar Közlöny június 30-ai Hivatalos Értesítő című mellékletében meg is jelent és július 1-től hatályos. A tartósan vízhiányos időszak alatt a vízhasználóknak nem kell vízkészletjárulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után és a gazdálkodók élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is – közölte Nagy István agrárminiszter.

Megegyeztek az új közös agrárpolitikáról
Egyezségre jutott az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa a közös agrárpolitikai reform kulcskérdéseiről, a kisgazdaságok támogatási szabályairól is. Eszerint 10 hektár alatt nem kell a gazdáknak parlagon hagyni területeket és betartani a szigorú vetésforgót. A termeléshez kötött támogatás megmarad a tejelő és a húsmarha-tartásban, a zöldség-gyümölcstermelésban. A közvetlen kifizetések 25%-át azonban az agroökológiai alapprogramra (eco-scheme) kell a tagállamoknak fordítani. A megállapodást a tegnap kezdődött szlovén elnökség alatt foglalják majd konkrét jogszabályokba. A tagállamoknak 2021. december 31-ig kell benyújtani a stratégiai terveket az Európai Bizottságnak. Az új szabályozás 2023. január 1-jén lép majd hatályba.

Durván drágul a karbamid Kínában
Tonnánként 340 euróra (122 000 Ft/t) nőtt a karbamid műtrágya jegyzésára a kínai zengzui határidős árutőzsdén, áprilistól így már 40 százalékos drágulás. Kína a karbamid legnagyobb globális exportőre, így hamarosan az európai gazdák is megérzik az áremelkedést. A kínai piacfelügyelet is felfigyelt a drasztikus drágulásra, és vizsgálja, nem mesterséges piacalakító lépés, készletezés áll-e a háttérben, amitől már az Egyesült Államokban is tonnánként 440 dollárért (130 000 Ft/t) kereskednek vele. Elemzők szerint azért robbant az ár, mert a nagy kereslethez képest kicsi a termelés, és az energia is megdrágult. Magyarországon az idei első negyedévben a műtrágyaárak 4,6%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest a KSH szerint, ebben még nem érvényesült a kínai drágulás.

Vádat emeltek a volt földügyi helyettes államtitkár ellen
Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az ügyészség Nagy Jánost. A vádirat szerint 2020 nyarán Nagy János vállalta, hogy segít egy mezőgazdasági cégcsoport két cégének, hogy állami földek használati és tulajdonjogának megszerzésében. Cserébe az új cégben 5 százalékos tulajdonrészt szerzett. Egy másik ügyben egy pályázathoz kapcsolódó tanulmányírással bízta meg osztályvezetőjét. A pályázó és a nyerésre kijelölt cég 10 millió forintot fizetett volna ezért, amit kollégájával osztottak volna el. Végül a pályázatot visszavonták.

Nyári élelmiszer-razzia
Tegnaptól augusztus 20-ig tart a nyári élelmiszer-razzia, amely során a fesztiválokon,  rendezvényeken, vásárokon a kereskedelmi-, vendéglátóhelyeket és a mozgó egységeket ellenőrzik. Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára arról számolt be, hogy a hatóság egyebek között a lángos-, pizza, palacsinta készítéskor használt helyettesítő termékeket: frissföl, növényi “sajtokat”, diót helyettesítő “dejót” is vizsgálja a szezonális zöldség-gyümölcs, borok, alkoholos italok és azok nyomon követhetősége mellett. Az ellenőrök azt is figyelik, hogyan hűtik az árusok a termékeket, miként tárolják a palackozott üdítőket.

Marad a szárazság
A következő hét nap ugyan lesznek záporok, zivatarok, de csak északkeleten és – foltokban – a Dunántúlon eshet nagyobb területen 5 milliméternél több eső. Vasárnapig 30 fok alatt marad a csúcshőmérséklet, majd melegedés kezdődik. A szél a hét végéig élénk lesz, utána mérséklődik. Szerdán 10-15 milliméteres eső esett a Rába mentén és Győr környékén, de voltak zivatarok a Balatonnál és Baranyában is.

Facebook Comments