Magyar őshonos fajta lett a fekete mangalica

A mangalicatenyésztés nem csupán hagyományőrzés, hanem folyamatosan fejlődő, a 21. században is piacképes értékteremtés – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára február 8-án, a tizenharmadik Budapesti Mangalica Fesztivál megnyitóján. Feldman Zsolt megjegyezte, hogy a szakmai egyesület több éves szakmai tenyésztői munkája révén sikerült rekonstruálni a fekete mangalicát, mely tavalytól önálló fajtaként, idén februártól pedig magyar őshonos állatfajtaként tartható nyilván.

Feldman Zsolt szerint a tenyésztők kitartásának és elkötelezettségének köszönhető, hogy a mangalica jól felépített termékként a magyar állattenyésztés kibontakozását jelképezi.

Feldman Zsolt államtitkár (balra) és Tóth Péter egyesületi elnök

Az elmúlt 30 év erőfeszítéseinek köszönhetően a magyar mangalica eljutott a külföldi piacokra és a 21. századi gasztronómia részévé vált – tette hozzá. Az államtitkár elismerően szólt a tenyésztők szakértelméről, és azt mondta: sokéves munkával rekonstruálták a száz éve kihalt fekete mangalicát, így idén új fajtával – a fekete mangalicával – bővülhetett az őshonos magyar mezőgazdasági állatfajták listája.

Az államtitkár további támogatást ígért a tenyésztéshez, a mangalicatermékek népszerűsítéséhez, valamint a sertésállományt fenyegető betegségek kivédéséhez.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a mangalicát a hozzá tartozó termelési kultúrával együtt sok évszázados nemzeti értéknek nevezte. Tóth Péter üdvözölte, hogy az AM a génmegőrzést, génmentést és génhasznosítást sok éve támogatja, és nélkülözhetetlen segítséget nyújt a piacra jutáshoz is.
A rendezvényen több kategóriában díjazták a mangalicatermékek előállítóit. Az idei nagydíjat Lackó Róbert tenyésztőnek ítélték.

A termékverseny díjazottjai:

Termék Nagydíj
Lackó Róbert (Nagymaros)

Középen a Termék Nagydíjat nyert Laczkó Róbert Nagymarosról

Szárazáru
1. Kocsis tanya (Tiszaeszlár)
2. Körmendi Márton (Tata)
3. Fekete Zsóka (Hajdúböszörmény)

Zsiradék
1. Lackó Róbert (Nagymaros)
2. Rózsa Péterné (Virágoskút)
3. Ságvári Endre (Letenye)

Egy fotón az összes díjazott

Hússajt
1. Magyaródi Tibor (Káptalantóti, Istvándi és Társai Kft.)
2. Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola
3. Kövér Zoltán (Kövér tanya, Tetétlen)

Kenősáru
1. Bikácsi Agrár Kft. (Gerjen)
2. Lackó Róbert (Nagymaros)
3. Tóth László (Túrkeve)

Fekete Zsóka (Hajdúböszörmény) kapja meg termékdíját

Érlelt füstölt áru (sonka, karaj, tarja)
1. Kövér Zoltán (Kövér tanya, Tetétlen)
2. Fekete Zsóka (Hajdúböszörmény)
3. Lackó Róbert (Nagymaros)

Nyitókép: A februártól őshonos magyar fajta, a fekete mangalica

Facebook Comments