Top agrar hírlevél – február 7.

Bővül az élelmiszer-ellenőrzés
„Lépést kell tartanunk azokkal, akik a zavarosban halásznak” – mondta Zsigó Róbert az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Sirha iparági szakkiállítás megnyitója apropóján. Hozzátette, hogy bővítik a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (Nébih), benne is külön a Kiemelt ügyek igazgatósága feladatkörét. Az élelmiszeripar 2014-2020 között több mint 360 milliárd forintnyi támogatást kapott. A mintegy 4500 élelmiszeripari vállalkozás üzemi nyeresége egy év alatt nagyjából 15 %-kal növekedett, öt év alatt pedig több mint 50%-kal bővült. A szektorban a közép- és nagyvállalkozások aránya 10% alatti, mégis ezek adják az élelmiszeripari nyereség meghatározó részét, a teljes belföldi árbevétel több mint 80%-át, és az export 90%-ot is meghaladó részét. Emellett ezek a cégek foglalkoztatják az ágazati dolgozók több mint háromnegyedét. Bővebben itt: https://topagrarmagazin.hu/lepest-kell-tartanunk-azokkal-akik-a-zavarosban-halasznak/

Csökkent a német hústermelés
A német vágóhidak 2019-ben 59,7 millió állatot (sertés, szarvasmarha, juh, kecske, ló) vágtak le. Az ebből előállított hús – baromfival együtt – 8 millió tonna volt, ami 1,4%-kal elmarad a 2018-as adattól. A visszaesés oka a sertéshúsban keresendő (mínusz 2,6%), míg marha- és baromfihúsból több került a piacra. Érdekesség, hogy szarvasmarhából kevesebb egyed került a vágóhídra, ám átlagos tömegük nagyobb volt, innen adódik a növekmény. 2009 és 2019 között 22%-kal növekedett a német baromfihús-termelés – írja a német állami statisztikai hivatal adataira hivatkozva a topagrar.com szakportál.

Árpa és zab vetőmag: íme a tájékoztató ár
Nettó 105 ezer forintos tájékoztató árat tesz közzé a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a tavaszi árpa, valamint a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira. A szervezet szerint idén elegendő mennyiségű tavaszi kalászos vetőmag áll a gazdálkodók rendelkezésére. Az árutermelő területek csökkenésével párhuzamosan az utóbbi években drasztikusan visszaesett a tavaszi árpa szaporító terület is. A jelenlegi – megközelítőleg – 1300 hektár a 2010-es évinek mindössze a 30 százaléka.

Több fiatal tanul mezőgépésznek
Öt év alatt 70%-kal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma – közölte a MEGFOSZ szakmai szervezet. A 2014/15-ös tanévben országos szinten 1284 diákot vettek fel e szakterületre, a 2017/18-ban 2526, míg tavaly 3584 diákot. A leendő mezőgépészek 10%-a nő, akik leginkább az állattenyésztésben helyezkednek el. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a természet közelsége miatt választják a mezőgépész pályát, ami egyébként még mindig hiányszakmának számít.

Visszatér a viharos szél a jövő héten
A hét végén átmenetileg kissé csendesebb és nagyrészt napos idő ígérkezik. Éjjel fagyokra, napközben pedig enyhe időre számíthatunk. Hétfőtől aztán újabb frontok érkeznek, ismét viharossá fokozódik a szél, és eső is várható, aminek mennyisége jövő csütörtökig 10 milliméter alatt valószínű. A hőmérséklet vasárnap és hétfőn többfelé ismét meghaladhatja a 10 fokot, de a többi napon is az átlag fölött alakul. Az őszi vetések jellemzően továbbra is jól telelnek. Eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy – áll az OMSZ agrometeorológiai jelentésében.

Facebook Comments