Május 23.-24., III. NAK Szántóföldi Napok

Mezőfalván május 23.-24.-én több mint 150 kiállító, 62 hektáron mutatja be termékeit a III. NAK Szántóföldi Napok kiállításon, amelyet a miniszterelnök nyit meg.

„Igyekszünk mindent megmutatni a magyar gazdáknak, a szakembereknek, ami az agrárium ezen időszakában megmutatható.” Ezt ígérte házigazdaként Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója, a NAK alelnöke a május 23.-24.-i III. NAK Szántóföldi Napok kiállítást beharangozó tájékoztatón, amelyet majd Orbán Viktor miniszterelnök nyit meg. A NAK alelnök szerint látványosnak ígérkezik a gépshow, főleg a mozgógép-bemutató. Hab lesz a tortán, hogy – a házigazda szerint – be is lehet majd ülni a gépekbe és személyesen kipróbálni, hogy el tudják dönteni a gazdák, milyen gépet is vegyenek. A növénytermesztőknek sokat jelent majd a helyi kísérlet eredménye, amelyben a fajták maguk mutatják meg, hogyan érzik magukat a térségben. Szó szerint, mert a kiállításon egy – 25 méter hosszú – talajszelvényen szemléltetik, hogyan hat az éghajlatváltozás a növényekre, a talajra, a nedvesség megtartására. Láthatják majd az érdeklődők a vizsgált talajszelvényen, hogy az egyes talajművelő eszközök milyen mélyen hatolnak a talajba, illetve azt is, hogy miként savanyodik, milyen a tápanyag-gazdálkodása. Minderről konzultálhatnak is majd a szakértőkkel.

Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója (balra), a NAK alelnöke  és Harsányi Zsolt, a Megfosz elnöke, az AXIÁL Kft. tulajdonosa

“Lesz, aminek már nem lesz vezetője”

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Szövetsége (Megfosz) elnöke szerint a tagság csaknem fele, – a hazai gépforgalmazás 80 %-át képviselő 50 cég – vesz majd részt a kiállításon. De eljönnek az itteni mezőgép-gyártók is. Olyan nagy nevek is, mint a Claas, amely a kombájnjaihoz a komplett vágóasztalt itthon készíti, amelyek a magyar mezőgazdaság versenyképességét tudják segíteni. „Nem olyan régen még ezeket a földeket is lóval szántották, de mi nem hidegvérűeket akarunk hozni, hanem traktorokat és olyan modern – akár hidas – permetezőket” – szemléltette Harsányi Zsolt. Ezekből lesz, amely kerekeken fog érkezni, de lesz, ami gumihevederen – utalt a tájékoztató helyszínére máris elhozott Challenger hevederes erőgépre. Még olyan kiállított (robotkormányos) gép is lesz – ígérte – aminek már nem lesz vezetője. A drónok közül is kiállítanak majd párat, bemutatva a lehetőséget, mit lehet már használni a mezőgazdaságban. Amint arra Zászló Tibor is utalt, az állógépes kiállítás mellett a nagy attrakció a mozgó gépshow lesz: működés közben bemutatva a gépeket. Sőt a személyes kipróbálásra egy „demo-pályát” is építenek.

Nagy dobásnak ígérkezik a differenciált kijuttatásra képes szántóföldi permetezőgépek ilyen gyakorlati bemutatása. „Azt szeretnénk, ha minél kevesebb vegyszerrel tudnánk termelni, amire a korszerű permetezőgépek már alkalmasak” – mondta a Megfosz elnöke. Ezekben a modern permetezőgépekben már giroszkóp van, mint a telefonban, látja, hol van sík, hol dombos a terep, eszerint juttatja ki a vegyszereket. Látni lehet majd, hogy a dombokon a modern szórókeret a differenciált kijuttatásnál hogyan működik.

Erdészeti gépeket is hoznak

De vető-, talajművelő- és betakarítógépeket, kombájnokat is, bemutatnak majd a kiállításon a Megfosz-tag, mert 6-8 hét múlva már kezdődik az aratás. Érdekesség, hogy erdészeti gépeket is bemutatnak majd, mert az ország területének közel egyötöde erdő, aminek a megfelelő műveléséhez szintén modern eszközök kellenek.

De a gépekhez kezelő is kell. Ugyan Harsányi Zsolt szerint még 5 év múlva is lesz még fülke, kormány és gépkezelő ember a mezőgépeken, de mire az önvezető autók széles körben elterjednek – addigra vezető nélküli lesz a kombájn, a traktor és a permetezőgép is. Addig viszont azt szeretnék a Megfoszban is, hogy több legyen a mezőgazdasági gépész. Erre utalt a tájékoztatóra is kiakasztott tábla: „Legyél te is mezőgépész”. Nos az elnök szerint „azon dolgozunk, ez a kiállítás is részben ezt is szolgálja, hogy „Legyél Te is mezőgépész”. Legyen utánpótlás: jöjjenek a fiatalok. Minél több középiskolás, egyetemista jelentkezzen mezőgépésznek, és végzés után is maradjon a szakmában. Ezért mezőgépész országos bajnokságot rendeztek, aminek Mezőfalván tartják majd a tavaszi fordulóját. Már 20 csapat jelentkezett, 4 csapat jutott az elődöntőbe. Az elsők utazást fognak nyerni.

“Csak tessék jönni bátran kipróbálni, igazi kezesbárány”

Kipróbáltuk a hevederes óriás-Challengert

Ilyen kedvcsináló volt a tájékoztatón, hogy a gépshow-ra érkező csodagépekből többet helyben ki is lehetett próbálni. A top agrar azzal a 118 millió forintos gumihevederes Challenger-monstrummal fordult egyet, amellyel akár óránként 20 méteres tempóval is lopakodhatunk, de ha kell 50 kilométeres sebességgel is száguldhatunk árkon-bokron át. Nagy élmény volt az elektronikus joystick sebességváltóval és – „botkormány” helyett a multifunkciós kormánykerekét tekergetve haladni.

Állítható kormány, méretes monitor, jobb kézre a joystick-váltó és a villany kézifék

De ha kell, az óriás-hevederessel szinte egy pickup-nyi kis helyre is be lehetett tolatni. Már ezért az élvezetért is érdemes ellátogatni május 23-24-én Mezőfalvára.

Tényleg kezesbárány, a nagy test érző szívet takar

Facebook Comments