Már a befektetők is perelik a Bayert

Kártérítési pert indítanak a Bayer-részvényesek a leverkuseni csoporttal szemben a glifozát-perek okozta árfolyamveszteség miatt, számolt be a német www.topagrar.com. A Bayer védekezik a vádakkal szemben.

A Monsanto átvételével a Bayer-csoporthoz került glifozát gyomirtó szer miatt jogi vitákba bonyolódott Németországban is. Egyes befektetők szerint az Egyesült Államokban elvesztett bírósági per miatt estek ilyen drámain a Bayer-részvények. Ezt a pert rákos betegeket indítottak a herbicid állítólagos rákkeltő hatására hivatkozva, számol be be a német www.topagrar.com a dpa hírügynökségre és a Wirtschaftswoche gazdasági hetilapra hivatkozva.
A mostani perben két felperes részvényes szerint a Bayernek fel kellett volna ismernie a perek kockázatát, amikor 2018-ban átvette a glifozát-gyártó céget, és erről tájékoztatni kellett volna a részvényeseket. A dpa hírügynökség szerint a jogi eljárást a kölni regionális bíróságon folyik.

A Wirtschaftswoche korábban számolt be arról, hogy a Tilp valamint a Hausfeld ügyvédi iroda 37 millió euró kártérítésért perli a Bayert a befektetők nevében, a cég azonban védekezik a vádakkal szemben. A megfigyelők arra számítanak, hogy a per során a meghallgatásra csak idén kerül sor.
Emlékezetes, hogy a glifozát állítólagos rákkockázata miatt több tízezer pert indítottak az Egyesült Államokban a Bayerrel szemben, amely három pert el is veszített, és a csoportot millió dolláros kártérítésre ítélték, de fellebbezett. A jogviták azonban így is lenyomták a Bayer-részvények árfolyamát, amely már csaknem 44 százalékkal alacsonyabb, mint a csoporttal szemben 2018 nyarán hozott bírósági első ítélet előtt. Ezért a befektetők erősen bírálják a Monsanto megvásárlásért a Werner Baumannt, a Bayer vezérigazgatóját és a cégvezetést, mert alábecsülték a jogi kockázatot.

Facebook Comments