Mennyibe kerül a hobbitelek?

Sokkal többen keresnek napjainkban kertészkedésre külterületi telkeket, mint a koronavírus-járvány előtt. A nagyobb kereslet mellett pedig egyre kisebb a kínálat, ezért az árak több megyében megduplázódtak az elmúlt két évben. Országos átlagban csaknem 30 százalékkal drágultak a külterületi telkek, de a szakember szerint még mindig megfizethetők. Balogh Lászlóval, az Ingatlan.com vezető elemzőjével jártuk körbe az 1500 négyzetméternél kisebb külterületi telkek piacát.

Balogh László számadatokkal is alátámasztotta, hogy a koronavírus-járvány és az elrendelt korlátozások milyen mértékben növelték a hobbitelkek iránti keresletet. A járvány előtt havonta 3000-5000-en érdeklődtek komolyan e hirdetések után (akik nemcsak rákattintnak az adott hirdetésre, a hirdető telefonszámát is előhívják).

A járvány első hulláma után, 2020. májusban nőtt először az érdeklődők száma 7200-ra, 2021. márciusban pedig már 9000-nél is többen keresték a külterületi telkeket. Aztán tavaly ősszel a járvány enyhülésével ismét visszaesett 4000-5000-re az érdeklődők száma. Azonban az idei számok is nagyobbak még, mint a járvány előttiek. Balogh László a komoly látogatókról azt feltételezi, hogy budapesti vagy nagyvárosi társasházban élnek, saját kertre vágynak, de egy kertes családi házat az agglomerációban nem tudnak megfizetni.

 

A nagyobb érdeklődéssel több lett a vásárlás is. Az eladó telkek száma ugyanis folyamatosan csökken. 2019. februárban néhány híján 1200 hirdetésben kínáltak 1500 négyzetméteres vagy ennél kisebb külterületi telket, idén februárban már csak 745 ilyen méretű telek hirdettek az Ingatlan.com adatbázisában. Az elmúlt három év alatt csak Heves, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőtt a kínálat, tizenhét megyében a korábbinál kevesebb telket hirdettek. A telekhirdetések száma főleg Veszprém megyében csökkent, 116-ról 37-re, és háromban körülbelül a felére apadt: Fejér megyében 102-ről 54-re, Pest megyében 330-ról 177-re, Zalában pedig 44-ről 22-re.

Az átlagos négyzetméterár 2020. február és 2022. február között 30 százalékkal, 3600-ról 4700 forintra emelkedett. Szinte mindenhol nőttek az árak, Budapesten, Komárom-Esztergom, Vas, Heves megyében legalább duplázódtak. A fővárosban 18 900 forinttal a legnagyobb a négyzetméterár, ezt Veszprém megye 8600, Pest megye 8300 és Vas megye 8000 forinttal követi. A telek Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legolcsóbb, négyzetméterenként átlagosan 1300 Ft, valamivel drágább Nógrád 1800 forinttal és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2300 forinttal. Ez azt jelenti, hogy a vásárlónak Pest megyében 8,3 millió forintbot kell fizetnie egy 1000 négyzetméteres külterületi telekért, a Jászságban hasonlót töredékáron, mindössze 1,3 millió forintért is megvehet.

A látványos áremelkedés ellenére Balogh László úgy véli, hogy a hobbikertek a többi ingatlantípussal szemben még a megfizethető kategóriába tartoznak, szinte egy városi garázs áráért megvásárolhatók. Igaz, a konkrét telkek árában nagyobbak a különbségek, szélesebb a skála, mint a garázsok vagy akár a városi panellakások esetében. Az alapján, hogy milyen a telek fekvése, a talaja, el van-e látva közművekkel, jelentős lehet a különbség az árakban nagy. Az is nagyban emelheti az árat, ha az önkormányzat fejlesztési terve alapján a térségben várható a belterület terjeszkedése. Az esetleges belterületi átsorolás hatására robbanásszerűen ugrik meg az ellenérték. Balogh László szerint külterületi teleknél évi 5-10 százalékos árnövekedéssel lehet számolni. Ebben a kategóriában nincs spekulációs vásárlás. Jobbára azok vesznek kis telket, akik kertészkedni szeretnének, és a hétvégéket a várostól távol, természetes környezetben tölteni, hiszen ilyen ingatlant bérelni sem nagyon lehet. Kötelezettségekkel is jár, mert a telket a jó gazda gondosságával kell ápolni, aki ezt elhanyagolja, azt megbírságolhatják. Ha azonban jó telket találunk, az megőrzi az értékét, mindig lesz rá vevő.

Még egy jó tanács: aki kertészkedéshez hobbitelket keres, mielőtt megvenné, alaposan mérje fel, hogyan lehet megközelíteni és az öntözéshez

Facebook Comments