Minőségi magyar Angus védjegy

Hazánkban még európai összehasonlításban is kevés marhahúst fogyasztunk, de a vásárlók egyre nyitottabbak a minőségi húsmarhára, amit legtöbbször exportból, nem egyszer a tengerentúlról szereznek be. Ezt elégelte meg a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesülete (BHTE) és bevezeti az Igazolt Magyar Angus Hús védjegyet. Ezt minden évben a minősítés feltételeinek megfelelő állattartók és feldolgozók kaphatják meg, az idei indulásnál négy gazdaság érdemelte ki. Az egyesület a védjeggyel a hazai minőségi húsfogyasztást igyekszik elősegíteni és az, hogy a vásárlók is felismerjék, ha minőségi Angust vásárolnak.

Az egyesületben azt tapasztalják, hogy a hazai piacon sajnos sokszor tejelő marhák húsát kapják a fogyasztók, de húsmarhából is sok az rossz minőségű hús a pultokon. Pedig van jó! A húsmarhák között világszerte a legelterjedtebb és egyik legjobb adottságú fajta a skót eredetű Aberdeen Angus. Az Igazolt Magyar Angus Védjegyet az a gazdaság kaphatja meg, amelynek állatállománya regisztrálva van a BHTE endszerében, állataiban az Angus vérhányad minimum 75%-os, és tejelő vérhányad nincs benne. Az állatok kizárólag Magyarországon született, itt levágott és feldolgozott egyedek lehetnek. Az előállított, feldolgozott termékek – például szalámi, grillkolbász vagy hamburger pogácsa – marhahús összetevője kizárólag Angus hús lehet. A bírálóbizottság ellenőrzi az állategészségügyi státuszt is, hogy EU-s engedéllyel rendelkező vágóhídon vágják az állatokat, illetve olyan üzemben dolgozzák fel a termékeket, amelynek van közösségi engedélye.

„Ki akarjuk emelni a hazai minőségi húsokat, és ezáltal javítani a magyar marhahús megítélését is. Amikor a fogyasztó találkozik ezzel a védjeggyel, akkor tudni fogja, hogy igazolt minőséget visz haza. A magyar minőséggel kapcsolatban növeljük a bizalmat, és mutassuk meg, hogy nem kell többezer kilométerről behozni marhahúst!” – mondta Mihalecz András, a BHTE ügyvezető igazgatója, a védjegy egyik ötletgazdája.

Az Igazolt Magyar Angus Hús védjegyet elsőként a Hortobágy Angus, a Terra Pannonia, a Borafarm, és a Farm 54 kapta meg. Már is használhatják kommunikációjukban és termékeiken az ellenőrzött minőséget garantáló jelzést. Az egyesületben remélik, hogy a jövőben más gazdaságok is meg akarják majd szerezni az Igazolt Magyar Angus Hús védjegyet.

Facebook Comments