Top agrar hírlevél – május 21.

Megjelent a Top agrar májusi száma
Túl olcsó a konvencionális élelmiszer ahhoz képest, mennyibe kerül a társadalomnak, ezen környezetbarát adórendszerrel lehetne változtatni – ajánlja a top agrar magazin májusi számában Drexler Dóra növényorvos. A klímaváltozás hatásait agroökológiai módszerekkel „gyógyítaná”. Mások inkább öntöznének, de se csatorna, se öntözővíz. Pedig évi 4-5 milliárd forintból két-három év alatt rendbe tennék a csatornákat, ígéri Szegedi Sándor, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége elnöke. Fagyosan indult a szezon, drága lesz a dinnye, előlegezi meg Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke. Hektáronként már 2 millió forint a termelési költség, de jó évben 4,5-5 millió forint is lehet az árbevétel. Mégis van olyan dinnyés, akinek jobban megéri kukoricát termelni. Jön a hidrogénforradalom, amitől tíz-tizenöt éven belül kizöldül a mezőgazdaság. Ezt reméli Lepsényi István, a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform vezetője. Kalandozzon velük virtuálisan: vr-szemüveggel az istállóban. A lapra itt fizethet elő most kedvezménnyel.

Újra lehet pályázni terménytárolók, szárítók, tisztítók fejlesztésére
Legkevesebb 50 millió forintra, de akár egymilliárd forint támogatásra is pályázhat augusztus 2-től, aki terménytárolóját, szárítóját, tisztítóját akarja fejleszteni. Az összes beruházási költség felét is megkaphatja támogatásként, de a közép-magyarországi régióban maximum 40 százalék lehet a támogatás. A fiatal gazdák és a kollektív projektek 10 százalékponttal több támogatásra jogosultak. Megkötésekkel, de az üzemen belüli anyagmozgatáshoz – az ömlesztett anyagok rakodására szolgáló rakodógépek, targoncák – beszerzéséhez is kaphat támogatást.

Több gabona terem Európában
Márciushoz képest 7,5 millió tonnával, 291 millió tonnára növelte a 27 tagállamra vonatkozó terméselőrejelzését az Európai Gabonatermelők Szövetsége (Coceral). A jó időjárás hatására a szervezet Spanyolországban 3, Magyarországban Lengyelországban és Romániában pedig egy-egy millió tonnával több gabonára számít, csak Ausztriában lesz kisebb a termés: búzából akár 200 ezer tonnával is – írja az aiz.info hírportál.

Drágul a sertéshús
Tovább nőt a sertés ára a – magyar árakat is meghatározó – német piacon. A német sertéstartók szövetsége (VEZG) szerint a sertésár (hasított súlyban) a május 20-26-i heti jegyzéssel 1,54 euró/kg (539 Ft/kg). A 25 kilogrammos malac ára változatlanul 49,5 euró (17 300 Ft/db). A Sertéstartók Érdekvédelmi Szervezete (ISN) is optimista, úgy látja, végre mozgásba lendült a piac. A legtöbb EU-tagállamban is emelkednek az árak, az újranyitó vendéglátóiparból érkeznek a megrendelések és a grillszezon is elkezdődik.

Indul a borászatok exportfejlesztési képzése
Már lehet jelentkezni az Agrármarketing Centrum március 27-én induló öt hetes online képzésére. A kurzus bemutatja, hogyan lehet új piacokra lépni, az egyes országokban milyenek az exportszabályok. A résztvevők azt is megtudhatják, milyen az exportképes bor, hogyan kell terméküket fejleszteni. A célországok az Egyesült Királyság, Németország, Lengyelország, Csehország, a skandináv országok, de szó lesz az Egyesült Államok, Kína, Japán és további távol-keleti országok borexportjáról is. Az ingyenes képzésre itt lehet regisztrálni: https://borexport-akademia.hunwinebusiness.com/

Már csak meleg kellene…
A nyugati országrészben és északkeleten esett a legtöbb eső (50-90 mm) egy hét alatt, de az ország nagy részére csak 20-40 mm jutott. A levegő is lehűlt, a sokéves átlagnál egy-két fokkal hidegebb van. Pénteken már újra 20 fokra melegszik az idő, és számottevő esőtől sem kell tartanunk. A pünkösdi hétvégén szórványosan azért lehetnek záporok, zivatarok. Nyugaton a 20 fokot sem éri el a napi maximum, de délkeleten 25 fok is lehet. Az erős szél főként szombaton zavarja a permetezést. A napraforgó már 2-4 leveles állapotban van, a kukorica többnyire még csak 1-3 leveles, a fejlődéséhez már kellene a meleg. A gyümölcsösökben a hűvös, esős időben egyre több a megbetegedés – tudtuk meg az OMSZ agrometeorológiai előrejelzéséből.

Facebook Comments