Top agrar hírlevél – május 28.

Megy a harc Brüsszelben az agrárpénzekért

Kedden megkezdődtek és pénteken megszakadtak a háromoldalú “trilóg” tárgyalások az EU 2023-27 közötti agrárreformájáról. A költségvetési keret már ismert, most a szakpolitikai részletszabályokról kellene megegyezni az Európai Parlamentnek, a Bizottságnak és a Tanácsnak. A legvitatottabb kérdés, hogy a közvetlen kifizetésekből végül mennyi pénzt csoportosítsanak át környezetvédelmi célokra (eco scheme). A parlament 2023-tól 30%-ot akar, de a tagállamok csak 25%-ot, azt is kétéves átmenettel. A parlament csak az “aktív gazdákat” akarja támogatni, de nem egyeztek meg, ki számít annak. A parlament el akarja érni, hogy csak az kapjon támogatást, aki betartja a munkavállalói jogokat. Julia Klöckner német mezőgazdasági miniszter már kedden jelezte is, hogy hosszú tárgyalásokra számít. A felek júniusban folytatják az egyeztetést.

Könnyítés a kistermelőknek és az állattartóknak

A kistermelők már országszerte árusíthatják a termékeiket a rendezvényeken az agrártárca új rendelete (20/2021 – V.17.) értelmében, de a vágóhídon levágott állatok húsát továbbra is csak saját gazdaságában forgalmazhatják. Az új szabállyal a kistermelő alkalmazottat is felvehet. Minden uniós eredetű (EK) műtrágyát – a magyarországi forgalmazás előtti bejelentés után – elég ötévente újra bejelenteni a Nébihnél, már nem kell évente. Az állatszállítás előtti kötelező vizsgálatot is eltörölték, így egyszerűbb lesz az adott állattartó gazdasághoz tartozó telepek között az állatokat mozgatni, a hazai állattartóknak, szállítóknak így nem kell ezért fizetni. Viszont kötelező az állatszállításhoz a regisztráció az ebtenyésztőknek, hogy az illegális kereskedelmet visszaszorítsák.

Rövidebb trágyastop

Magyarország nitrátérzékeny területein – az EU direktíva alapján készült hazai nitrátrendelet (59/2008. IV.29. FVM) szerint – a szántók több mint kétharmadán a téli trágyázási tilalom október 31-től február 15-ig tart. A klímaváltozással azonban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint az utóbbi tíz évben már enyhébbek a telek, a növények korábban igénylik a tápanyagot. A kamara javaslatára az agrártárca ezért el akarja érni, hogy december 1-jén kezdődjön a tilalom, amihez engedélyt fog kérni a nemzeti nitrátrendelet módosítására az Európai Uniótól. Az ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet kutatásai igazolták, hogy a trágyázási tilalom lerövidítésével nem nőne a talaj nitrit- illetve nitráttartalma a 90 cm-es mélységben, és nem mosódna sok nitrát-nitrogén a gyökérzóna alá.

Gyorskölcsön erdőgazdáknak

A koronavírus-járvány miatt bajba került vendéglátóipari beszállítók, élelmiszer-nagykereskedők, az erdőgazdálkodók is felvehetik NAK kezdeményezésére a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt. De csak akkor, ha az érintett vállalkozás 2020-as árbevétele legalább 30%-kal kisebb, mint a 2019-es, és nem több 100 millió forintnál. Legfeljebb 25 fős vállalkozások juthatnak hozzá a kamatmentes hitelhez, ha már beadták a tavalyi lezárt pénzügyi beszámolójukat.

Kinevezték a MATE rektorát

Áder János köztársasági elnök Gyuricza Csabát nevezte ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorának 2026. április 30-ig. A MATE 2021. február 1-i alapítványi modellváltása óta Gyuricza Csaba “rektori jogkörben eljáró általános rektorhelyettesként” vezette az intézményt. A 3000 munkatársat foglalkoztató gödöllői központú egyetemen 13 ezren tanulnak.

Újabb záporok, zivatarok

Péntektől ismét számíthatunk újabb záporokra, zivatarokra, de a talaj felszíne a jövő hét közepéig szikkadni fog. Marad a 20 Celsius fokos maximum, ám az esősebb tájakon legfeljebb 15 fok várható. Pénteken, hétfőn a szél sokfelé megerősödik. Csak a jövő hét második felében melegszik az idő, nyári meleg akkor sem lesz. Az elmúlt hét napban 30-40 milliméter eső esett, ennél csak csak északkeleten volt kevesebb. A hőmérséklet 3-4 fokkal marad el a sokéves átlagtól. Ha esetleg szárazabb lesz a nyár, legalább a talaj középső és mélyebb rétegei alaposan feltöltődtek vízzel.

Facebook Comments