NAK Szántóföldi Napok: újra együtt az agrárium!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével (MEGFOSZ) együttműködésben – idén is megrendezi a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva szabadtéri agrárszakmai kiállítást. A programról Győrffy Balázst, a kamara elnökét kérdeztük.

Mikor lesznek ebben az évben a NAK Szántóföldi Napok?
Június 9-10-én rendezzük meg a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalvát, amennyiben az aktuális járványvédelmi előírások lehetővé teszik. Az ország legnagyobb – több mint 40 hektáros – szántóföldi rendezvényének ezúttal is a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldek szolgálnak helyszínül. A rendezvény magas színvonalát jól mutatja, hogy legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök úr nyitotta meg azt, ez évben pedig terveink szerint Áder János köztársasági elnök úr fogja.

Miért érdemes kilátogatni a NAK Szántóföldi Napokra?
Egyrészt a hosszú ideig tartó bezártság után mindenki nagyon várja, hogy újra lássa a gazdatársakat. Másrészt a széles programkínálatból adódóan a látogatók időt, energiát és pénzt megtakarítva, egy szabadtéri helyszínen tekinthetik meg az elmúlt két év újdonságait és fejlesztéseit. A rendezvény évről évre széles körű tájékozódási pont a gazdálkodóknak, és a gépbemutatók mellett közel 10 hektáros területen az évszaknak megfelelő fajtabemutatókkal, valamint mikroparcellás termesztéstechnológiai újdonságokkal is várjuk őket. A rendezvény mindkét napján bemutatjuk a gyakorlatban a legújabb nemesítési és kutatási eredményeket, a nagy és biztonságos termést ígérő fajtákat, hibrideket.

Különlegessége szokott lenni a rendezvénynek, hogy a gyakorlatban is megnézhetők, kipróbálhatók a kiállított gépek. Idén is így lesz?
A NAK Szántóföldi Napok immáron több éve az ország egyetlen olyan álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása, ahol a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata tekinthető meg, szántóföldi környezetben. Az állógépes kiállításon – közel egy hektáros területen – a hazai mezőgazdaságigép-forgalmazás 80 százalékát képviselő cégek mutatják be gépeiket, eszközeiket, amelyeket hétköznapi, szántóföldi körülmények között, „akció” közben is meg lehet tekinteni, a mintegy másfél hektáros demópályán.

Mi várja még a kilátogatókat?
A kiállítási területen a kamara több szakértője is segítséget nyújt a látogatóknak, például a családi gazdaságok, az osztatlan közös tulajdon, a duális képzés, a szaktanácsadás és más aktuális témák kapcsán. Továbbá kialakítunk egy fenntarthatósági témájú tanösvényt, amely hasznos tudnivalókkal szolgál a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt kihívásairól és azok kezeléséről. Emellett idén is készülünk egy bemutató talajszelvénnyel, amihez kapcsolódóan helyszíni ismertetők is lesznek, illetve a gasztrofaluban közvetlenül a termelők kínálatával találkozhatnak majd a látogatók.

Ezúttal is ingyenes lesz a belépés?
A koronavírus-járvány miatt hosszú idő után a NAK Szántóföldi Napok lesz az első nagy agráros rendezvény. A kiállításra mindenki ingyenesen bejöhet; szeretnénk, ha újra együtt lehetne az agrárium, annak szereplői itt ismét találkozhatnának egymással.

Facebook Comments