Palántaadomány rászorulóknak

A „Gondozd otthon” programmal – 15 ezer zöldségpalántát adományozott a NAIK a járványhelyzetben még nehezebb sorsú rászorulónak.

Fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy a mezőgazdaság nemcsak a „professzionális”, ipari szféra, hanem a magánemberek, családok számára is rengeteg potenciált rejt. Ezzel indokolta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója a Budatétényi Rózsakertben, miért indított a központ kampányt az otthoni árutermelő kertészkedés felélesztésére. A „Gondozd otthon” akcióval ugyanis az önellátást, a hobbi- és konyhakertészetet akarja a kornaválság idején nehéz helyzetű emberek, családok körében népszerűsíteni a NAIK. A kampány nyitányaként a központ ünnepélyes keretek között 15 ezer zöldségpalántát adományozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Katolikus Karitásznak és a budafok-tétényi önkormányzatának a XXII. kerületi rózsakertben. Gyuricza Csaba azzal az ajánlással adta át az élő adományt, hogy ha van vetőmag, jó minőségű palánta, föld és megfelelő körülményeket is tudnak hozzá teremteni, akkor mint mondta „saját magunk is termelhetünk otthon, akár a balkonon is egészséges zöldségeket”. Ehhez pedig kiváló hazai vetőmagok állnak a rendelkezésünkre. Ezzel utalt arra, hogy a 15 000 tő paprika, paradicsom és uborka palánta a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. hazai nemesítésű fajtája.

A járványhelyzetben még szembe tűnőbb, hogy egyre nagyobb az igény „a megbízható forrásból származó hazai termékek iránt”. Ezt Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő állapította meg az adományátadón, aki arra buzdította a megjelenteket, hogy termeljék és keressék a kiváló minőségű, biztonságos, hazai élelmiszereket. Ezek ugyanis a magyar munkahelyek megmaradását és családok megélhetését is szolgálják. Aki tehát megteheti, mint az adományozott palántákat, termessze – akár csak egy kis konyhakertben is – ezeket a növényeket, így az is megtapasztalhatják, hogy mennyi gondoskodásra van szükségük, amíg a gazdáktól az asztalainkra kerülnek. Ezzel a támogatással és a  magyar termékek vásárlásával is járuljunk hozzá a magyar mezőgazdaság versenyképességéhez.

A tizenötezer palántát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, és a budafok-tétényi önkormányzat munkatársai viszik el a rászorulóknak, nehéz sorsú családoknak és időseknek.

Az önkormányzat minden évben megszervezte eddig a virágadást, amit a koronavírus járvány miatt az idén nem tudtak megtartani. Ezért is csatlakozott a Gondozd otthon kampányhoz és a rászorulóknak elviszik a palántákat.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elenöke elmondta, hogy a kapott palánták felét idő, fogatékkal élő embereknek viszik, a másik felét pedig azok kapják, akik a járvány miatt kerültek nagyon rossz helyzetbe, ezzel is járulnak hozzá az öngondoskodásuk fejlesztéséhez. A palánták mellé a szeretetszolgálat, mint mondta elviszi, adja a „tudást is”, amivel a palántákat felnevelhetik.

Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica országos igazgatója arról számolt be, hogy a szervezet régóta, minden évben indít öngondoskodási programot a rászorulóknak. A Ház körüli teendők segítése program keretében, hogy „zöldebb legyen a vidék” már több ezer családnak vittek idén is több tízezer tasak vetőmagot. Ezt folytatva, a NAIK adományával tovább segítik azokat a rászorulókat, akik a konyhakertjükben meg akarják termelni a családnak a zöldséget. De az adomány átadásával sem hagyják őket magukra, hanem utókezeléssel ebben is segít a caritas. Két nappal az adomány átvétele után a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica először az Ormányságba vitte az első szállítmány palántát, ahová lapunk is elkísérte.

Nyitóképünkön:

A 15 000 paprika, paradicsom és uborka palánták átadóünnepsége. Jobbról: Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója, Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő, Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere, Écsy Gábor, a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica országos igazgatója.

Facebook Comments