Top agrar hírlevél – május 22.

Így szabná át a gazdálkodást az Európai Bizottság
Az antibiotikumok és a növényvédő szerek használatát 50, a műtrágyáét 20 százalékkal csökkentené 2030-ig, az ökogazdálkodással művelt területek nagyságát pedig 25 százalékkal növelné az Európai Bizottság szerdán bemutatott, a “Termőföldtől az asztalig” címet viselő környezetbarát mezőgazdasági stratégiája. A bizottság szerint az ökogazdálkodás fejlesztése hektáronként 10-22 százalékkal több munkahelyet hozhat létre, mint a hagyományos. Heves indulatokat váltott ki a javaslat. A német gazdaszövetség elnöke szerint “ez általános támadás az európai mezőgazdaság ellen.” A magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara úgy reagált, ezek a célok teljesíthetetlenek, ellehetetlenítik a gazdákat. Kritikusan nyilatkozott a német agrárminiszter, Julia Klöckner szerint összhangba kell hozni az elméleti elvárásokat a gazdaságok gyakorlati lehetőségeivel.

25 milliárd forint többlettámogatás jön a nyáron
Az agrártárca több olyan támogatási konstrukciót hirdet meg, amelyek segítik a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésében – közölte Nagy István agrárminiszter. Ebből 24 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak az élelmiszeripar, a dísznövény-, a zöldség-, a bor-, a sertés-, a baromfi-, a hal-, a juh és kecske-, a nyúl-, a húsmarha- és a tejelő szarvasmarha ágazat, a méhészet, valamint a lótenyésztés szereplői. Külön egymilliárd forintot kaphatnak a zöldség-gyümölcs ágazatban működő termelői szervezetek. A kérelmet június végétől három ütemben lehet beadni, augusztustól pedig ütemesen fizetnek.

Lecsap az állami szigor a német vágóhidakra
Szigorítja a német kormány a vágóhidakon dolgozók és munkakörülményeik ellenőrzését. A kabinet elé került tervezet szerint gyakoribb lesz a munkások koronavírus-tesztje, a szabályszegések esetén kiszabandó büntetéseket a duplájára emelnék. Emellett kizárnák a munkaközvetítő cégeket a foglalkoztatásból, az üzemekben csak a saját állomány dolgozhat. Az utóbbi hetekben több német vágóhídon koronavírus-gócpontok alakultak ki. Legutóbb egy osnabrücki egységben találtak 92 fertőzött munkavállalót, nagy részük külföldi vendégmunkás, aki zsúfolt szálláson él.

Megtartják a Farmer Expót Debrecenben
A szervezők háromszáz kiállítót és harmincezer látogatót várnak augusztus 18-21. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusára. A bátor döntést a koronavírus-járvány miatt hosszas egyeztetés és mérlegelés előzte meg. Az expó főleg szabadtéri helyszíneken zajlik. A 17 ezer négyzetméternyi vásárterületből ebben az évben is a gépek és technológiák foglalják el a legnagyobb területet, de 5 ezer négyzetméteren valamennyi gazdasági állatfaj – sertés, marha, ló, juh, kecske, baromfi, nyúl, hal – bemutatkozik.

Országos eső várható, de több kellene
Vasárnap északnyugat felől hidegfront érkezik, amely országos csapadékot hoz. A front után hétfőn és kedden záporos, zivataros lesz az idő. Jövő hét közepéig 5-15 milliméter valószínű, az északi országrészben várható több eső. A napi csúcshőmérséklet jövő hét elején is 20 fok körül alakul. A felső 20 cm-es talajréteg nedvességtartalma délnyugaton kielégítő az utóbbi egy hétben ott lehullott 10-13 milliméter eső után. A Sopron-Győr-Záhony vonalon és az Alföld déli részén – továbbra sem éri el a hasznosítható víztartalom 30%-át.

Facebook Comments