Top agrar hírlevél – május 15.

Mezőgazdasági áresésekre is lesz biztosítás
A parlament elé került a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer törvényjavaslata. A három eddigi (agrárkár-enyhítés, növénybiztosítási díjtámogatás, országos jégkármérséklés) mellé egy negyedik pillér csatlakozik. A termelők a piaci zavarokra, az áresések ellen, az állat- és növénybetegségekre is köthetnek majd biztosítást önkéntesen évente krízisbiztosítási hozzájárulás fejében. Az illetőnek adatot is kell szolgáltatni a mezőgazdasági jövedelme megállapításához. Ha ugyanis a tárgyévi jövedelme a referencia időszakéhoz képest több mint 30 százalékkal csökken, az állam kompenzálja a biztosított termelőt.

Alig emelkedtek a termelési költségek
Az idei első negyedévben 6,2 százalékkal voltak magasabbak a felvásárlási árak, mint egy évvel korábban, a ráfordítások viszont csak 0,4 százalékkal nőttek a Központi Statisztikai Hivatal szerint. Az agrárolló 5,8 százalékkal csukódott, ami a termelőknek kedvez. A leginkább, 5,8 százalékkal, az állatgyógyszerek drágultak, de a műtrágya 10,1 százalékkal lett olcsóbb, mint a tavalyi első negyedévben. Az élőállatok felvásárlási ára márciusban 23,2 százalékkal,  a tej és a tojás 6,0 százalékkal nőtt a tavalyi harmadik hónaphoz képest. A gabona felvásárlási árak a tavaly márciusi szinten voltak. 

Rekord szójatermés várható
Új rekorddal elérheti a 362 millió tonnát a 2020-21-es termelési évben a világ szójatermése, ami 26 millió tonnával több lenne a tavalyinál. Az Egyesült Államokban minden korábbinál nagyobb területen termesztik a növényt és hozamban is növekedés várható, Brazíliában szintén nagy a vetésterület. Argentína, India, Paraguay, Kanada is nagyobb termést jelez előre, áll az USA agrártárcája, az USDA jelentésében. A várható felvásárlás is  – 361 millió tonnára – nőtt. Ezzel a 2014-15-ös gazdasági év óta először fedezheti a termelés a keresletet. A növekvő igények hátterében Kína áll, ahol az afrikai sertéspestis járvány után sok szója kell a takarmányozásban.

Német vágóhidakon terjed a koronavírus
A közelmúltban három német vágóhídon (kettő Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, egy Schleswig-Holsteinben) több mint 200 dolgozó szervezetében mutatták ki a Covid-19 vírust. Legutóbb egy bochumi mészárszéken fertőződtek meg 22-en. A két tartomány összes vágóhídjának és húsfeldolgozó-/csomagoló üzemének a munkásait tesztelik. A vírus a húsipar vendégmunkások között is terjed, részben a zsúfolt szállásokon. A koronavírus miatt az Egyesült Államok nagyvágóhídjai is állnak. Trump elnök már agresszív intézkedésekkel akarja újraindítani egyelőre sikertelenül.

Csak eseget a következő napokban
Péntek estig 2-5 milliméter közötti csapadék várható, északon valószínű a nagyobb, délen a kisebb mennyiség. A szél elsősorban a Dunántúlon erősödik meg többfelé. Vasárnap a gazdák a déli országrészben reménykedhetnek némi esőben, a jövő hét elején országosan elszórt záporokban. A hétvégén északnyugaton 15 fok, délkeleten 25 foknál magasabb napi maximum várható. A felső 20 cm-es talajréteg nedvességtartalma az ország jelentős részén nem éri el a növények számára hasznosítható mérték 30%-át sem – állítja  az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzése.

Facebook Comments