Rovar-, lombikhús- és szójarazzia

„Nem vagyunk kényszerhelyzetben, nem vagyunk rászorulva az alternatív megoldásokra”. Ezzel jelentette be Nagy István agrárminiszter, hogy átfogó vizsgálatsorozatot indít a Nébih az alternatív fehérjeforrások (mint a rovar-, a lombikhús, a szója ) fogyasztásával járó kockázatok feltérképezésére.


Nagy István agrárminiszter a mézfogyasztást népszerûsítõ  sajtótájékoztatón 2018. novemberben
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Egyre többen fordulnak (és nem feltétlenül valós egészségügyi okból) az alternatív fehérjeforrások felé, kiiktatva étrendjükből az állati termékeket. Erre figyelmeztetett Nagy István agrárminiszter hétfőn a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban. A rovarokat, a lombikban tenyésztett húst és a mellékesből fő összetevővé tett szóját, amit a fogyasztó a mindennapi étkezése részévé tenne, miközben a „kockázatáról még keveset tud”.

Ezért az alternatív fehérjeforrás fogyasztás kockázatainak feltérképezésére és értékelésére komplex vizsgálatsorozattal bízta meg a miniszter a Nébihet, hogy valós képet kaphassunk ezen új élelmiszerforrásokról.

„Figyelni kell a világ változásait, nyitni kell az újdonságok felé, de mindeközben nem szabad figyelmen kívül hagyni a már bizonyított tapasztalatokat, ismereteket sem, amelyek az étkezések terén a kiegyensúlyozottságra intenek” – emlékeztetett Nagy István. A miniszter szerint ugyanis az éghajlatváltozás, a növekvő népesség, a globalizáció arra sarkallja az emberiséget, hogy keressük a fenntartható és alternatív élelmiszertermelési és fogyasztási megoldásokat, de ezekhez alapos vizsgálat kell.

A miniszter szerint szerencsés helyzetben vagyunk, mert hazánk bőségesen rendelkezik kiváló minőségű élelmiszer-alapanyagokkal. „Nem vagyunk kényszerhelyzetben, nem vagyunk rászorulva az alternatív megoldásokra” – mondta a miniszter. Az alternatív fehérjeforrásokat ugyanakkor feltérképezését és alapos vizsgálatát elkezdi a Nébih, amivel a tárca támogatja a magyar fogyasztók tudatos választását, hogy az asztalra csak biztonságos élelmiszerek kerülhessenek.

Facebook Comments