Top agrar hírlevél – február 5.

Száztizenegyezer forint a kalászos vetőmag
Nettó 111 ezer forintos tájékoztató árat hirdetett meg a tavaszi kalászos vetőmagokra a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A terméktanács szerint az idén is lesz elég vetőmag. A tavaszi árpából tavaly 8 százalékkal nagyobb területről fogtak  vetőmagot. Zabból ezer hektárról 2900 tonna fémzárolt vetőmag állítottak elő. 2020-ban a tavaszi árpa vetőmagért átlagosan 107 ezer forintot fizettek tonnánként, a zabért 114 ezret..

Elindult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Február elsején 5 campuson több mint 13 ezer hallgatóval kezdte meg a munkát a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Az átszervezéssel az eddigi Szent István Egyetemhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete és gazdasági társaságai, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete is. A karokra alapozott egyetemi struktúra helyett 21 – campusokon átnyúló – struktúrát hoznak létre. Az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, a megbízott rektor Gyuricza Csaba, a NAIK eddigi főigazgatója lett.

Már nem fizet extrapénzt a gazdáknak a Lidl
Hét hét után véget ért a Lidl szolidaritási akciója Németországban. A német lánc tíz sertéshúsos termékének kilónkénti árát 1 euróval megemelte, az így befolyó többletpénzt pedig a beszerzési láncon át a tenyésztőknek juttatta vissza. Így akart segíteni az asp és covid járványok miatt bajba került gazdáknak. Csak a Westfleisch 2 millió euró feletti összeget utalt tovább beszállítóinak. Azért döntött így a Lidl, mert a megdrágult termékekért a fogyasztók nem akartak kilónként 1 euróval többet fizetni, ettől versenyhátrányba került más láncokkal szemben. A www.topagrar.com megjegyzi, a Lidl a piacgazdasági logika szerint cselekedett az akció befejezésével. Társadalmi szemléletváltásra lenne szükség.

Ha farsang, akkor sertéshús!
Február 3-tól 17-ig farsangi kampánnyal népszerűsíti a sertéshús- és a mangalica fogyasztását az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete. A koronavírus-járvány miatt ez alkalommal nagy rendezvények és kóstoltatás nélkül, online és print médiakampány lesz. Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese elmondta, a tudatos vásárlást a húspultban már zászló és kiírás is segíti, amely a származási helyről tájékoztatja a fogyasztókat. A sertés-, a mangalicahús beltartalmi értékei fontosak az emberi szervezetnek. Esszenciális aminősavakat tartalmaz, de gazdag Omega-3 és 6 zsírsavakban és természetes antioxidánsokban is. Cikkünk itt olvasható, amelyből kiderül, mit jelent a japán piacnyitás a mangalica-tenyésztőknek.

Több lesz a belvíz
Jövő csütörtökig nyugaton 5-10, keleten akár 15-30 milliméter csapadék is hullhat. Mivel a talaj telített, főleg az Alföldön a belvizes területek növekedésére lehet számítani. Marad a 10 Celsius fok körüli maximum, de északon 5 fok sem lesz. Komoly éjszakai fagy (-5 fok alatt) nem valószínű, és a következő héten már 22 perccel hosszabbodnak a nappalok.

Facebook Comments