Sokba kerül a jogkövetés?

“Tartsuk be a szabályokat, és bukjunk jó nagyot!” A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSz) szerint ez lehetne a mottója annak a több száz termelőnek, akik a hivatal mulasztása miatt elestek azoktól a támogatásoktól. Attól a pénztől, amit azért kaptak volna, mert vállalták egy sor környezetvédelmi, állatjóléti előírás teljesítését.

A MOSz közleménye szerint a termelők 2016. évben annak rendje és módja szerint beadták a támogatási kérelmeiket (többek között AKG és ÖKO jogcímekre), azonban a hivatalnak nem volt elég röpke 12 hónap, hogy elbírálja azokat, így amikor eljött a támogatásigénylés időszaka, a termelők nem tudták, hogy jogosultak e támogatásra vagy sem.

Semmiféle hivatalos irattal nem rendelkeztek, így 2017 májusában – betartva a szabályokat – nem is igényeltek kifizetést arra, amiről azt sem tudták, hogy megilleti-e őket vagy sem. A vidékfejlesztési államtitkárság a jogkövető magatartást azzal „honorálta”, hogy közölte, az érintett gazdálkodók – mivel határidőre nem nyújtották be a kifizetési kérelmüket – nem jogosultak a támogatásra.
Az érintettek jogos felháborodását tapasztalva a vidékfejlesztési államtitkár azzal takarózott, hogy a kifizetést az EU nem engedi. Az Európai Bizottság képviselői azonban többször megerősítették, hogy a termelőket megilleti a támogatás, a hibát a kormányzatnak kell orvosolnia.
Mindezek hatására egy évvel ezelőtt az államtitkárság, majd egy hónap múlva a Kincstár közleményben tett ígéretet arra, hogy a gazdálkodók hozzájuthatnak a pénzükhöz.
Most, vagyis egy évvel az ígéret után, lépett végre az államtitkárság, de a MOSz közleménye szerint olyan új feltételeket találtak ki, hogy az csak az érintett termelők csekély töredékére terjed ki.
„Kis magyar abszurd: hibázik a hivatal (nem hozza meg határidőre a döntést), a termelő jogkövetően jár el (nem igényel olyan támogatást, amiről nem tudja, hogy megilleti-e), a hivatal ígéretet tesz a helyzet rendezésre (ezt követően egy évig nem történik semmi), majd előáll egy olyan javaslattal, ami az érintett termelők több mint 90%-át továbbra is megfosztja a jogos támogatástól” – áll a közleményben. Ez – a MOSz szerint – szándékos károkozás.
Megkérdeztük az ügyben az agrártárca véleményét is.

Eszerint “a MOSZ közleménye hemzseg a szándékos ferdítésektől, valótlan állításoktól. Az Irányító Hatóság közlemények formájában felhívta a figyelmet arra – és a pályázatban is lehetővé tette –, hogy minden érintett időben nyújtsa be a kifizetési kérelmét, hiszen az EU-s jogszabályok szerint arra csak az adott időszakban van lehetőség. E tájékoztatás eredményét mutatja – a tárca szerint –  hogy a jogosultak szinte mindegyike határidőre eleget is tett a szükséges adminisztrációnak. Az érintett pályázatokon több mint 12 ezer gazda nyert el támogatás, melyből csupán mintegy 100 ügyfél csúszott ki a határidő teljesítés kötelezettségéből. Az Irányító Hatóság, valamint a Magyar Államkincstár már dolgozik az érintett gazdák ügyének rendezésén. Ezekben az esetekben először az Európai Bizottsággal kellett egyeztetni, hiszen – ellentétben a MOSZ állításával – eleinte nem volt egyértelmű a vonatkozó közösségi jogszabályrendszer és a brüsszeli álláspont. Az egyeztetések lezárása után lehetett pontosítani a jogosultak körét és megkezdeni a kifizetéseket az érintett gazdák számára. Ezt a Magyar Államkincstár folyamatosan teljesíti a vonatkozó EU-s és hazai jogszabályoknak megfelelően. Ráadásul az intézkedés további könnyítést is jelent, mert nem a gazdáknak kell a kérelmet benyújtani, hanem adategyeztetés után, azt a Kincstár elvégzi.

Facebook Comments