Tavaszi hajtatási nap Szentesen

Országos Tavaszi Hajtatási Napot és konferenciát tartott a Délalföldi Kertészek Szövetkezete, amelyen értékelték a szektor helyzetét, az orosz-urán háború hatását és letették a Délalföldi Kertészek Szövetkezete új logisztikai csarnokának alapkövét is. A 2,7 milliárd forintból épülő létesítmény a környék termelőinek kínál majd nagyobb hűtő-, csomagoló-, áru-előkészítő kapacitást

 

Az Országos Tavaszi Hajtatási Nap konferenciáján Farkas Sándor, a szaktárca miniszterhelyettese előadásában átfogó képet adott a kertészeti ágazat helyzetéről, amely mintegy 300 ezer családnak ad teljes vagy részfoglalkoztatást. Ez a magyar mezőgazdaság legintenzívebb ágazata, amely kis területen nagy értéket állít elő és legtöbb kézimunkaerőt foglalkoztatja, döntően családi gazdaságokban, kis, közepes vállalkozásokban végzik. Tavaly, a kertészeti ágazat 11,5 százalékkal, 389 milliárd forinttal járult hozzá a mezőgazdaság 3378 milliárd forint értékű kibocsátásához.

A szabadföldi zöldség és gyümölcstermesztést tavaly nagyon megviselte a szélsőséges időjárást, pedig addig a fóliás, üvegházi termelés viszonylag kiegyensúlyozott volt. De már az elmúlt éveket is beárnyékolták a koronavírus-világjárvány mellett, az ágazatot sújtó betegségek, a piaci anomáliák. A járvány okozta gazdasági válságból elindult ugyan a kilábalás a soha nem látott mértékű kormányzati támogatással, de a miniszterhelyettes is elismerte, hogy az Ukrajnában dúló háború új helyzet elé állította az ágazatot és Magyarországot.

A kertésztek fejlődését a Vidékfejlesztési Program pályázataival ösztönözték. Támogatják például a gyümölcs és borszőlő ültetvény telepítését, az építéssel járó kertészeti technológia kialakítását, az üveg és fóliaházak építését, hűtőházak, tárolók, manipulálók és hozzájuk kapcsolódó beépített műszaki, technológia rendszerek kiépítését és egyéb üzemi létesítmények kialakítását is.

Farkas Sándor szerint alkalmazkodni kell a megváltozott klimatikus viszonyokhoz. Például a szélsőséges időjárást jobban elviselő új növényfajtákat kell telepíteni, fejleszteni kell az öntözést, növelni az öntözött területeket. Az időjárási szélsőségek miatt fejleszteni a jég, a fagy elleni védelmet, és új, környezetbarát technológiákra kell váltani. Ígérte, hogy a kormány ezután is jelentős forrásokkal támogatja az agráriumot és az élelmiszeripart. A Közös Agrárpolitika következő, 2023-2027-ig tartó időszakában soha nem látott mértékű forrás, 4265 milliárd forint áll a vidékfejlesztés rendelkezésére.

Facebook Comments