Top agrar hírlevél – április 16.

Már olvasható a top agrar áprilisi száma
Ízelítő a tartalomból: Itthon szinte mindenhol megéri kukoricát termelni, de ahol nyolc tonnánál kisebb az átlag, oda napraforgót vagy cirkot ajánl Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke, aki azt is elárulja, miért fogyott el már novemberre a keresett FAO 400-as hibridek vetőmagja. Ledó Ferenc szentesi almatermelő, a FruitVeB volt elnöke szerint hazardíroz, aki öntözés nélkül akar itthon zöldséget, gyümölcsöt termelni. Készüljön, mert prémiumtermékké válik a kézimunkaerő-igényes friss cseresznye, kajszi, de még a paprika és a paradicsom is a technológiai és a klímaváltozás miatt. Olcsóbb lazítást és nedvességmegőrző technikát ígér Süli Csaba, a mosonmagyaróvári Kühne gépgyár vezérigazgatója. Robbanást hozhat a takarmánypiacon egy rovartenyésztő startup, amely az uniós korlátozások közelgő feloldásával fenntarthatóan előállított fehérjeliszttel váltja ki a szójadarát. Szép pénzt hozhat önnek is a béke madara. Néhány párral elláthatja a családot hússal, ezer pár felett pedig már biztos megélhetés jelenthet a tartása. A lapot a www.laptapir.hu oldalon már olvashatja.

Az 5G legnagyobb nyertese a mezőgazdaság lehet
Az ötödik generációs mobilhálózatok 2030-ig 94 millió eurónyi ráfordítás (tőke, támogatás) mellett 269 millió eurónyi többletbevételhez juttathatják a magyar mezőgazdaságot – áll az Analysis Mason cég tanulmányában. Nálunk az agrárágazatnak adhatja a legtöbb hozzáadott értéket az 5G, megelőzve az okos gyártást (223 millió euró) és a helyhez kötött vezeték nélküli hálózatokat (134 millió euró). Az 5G a korábbiaknál lényegesen több párhuzamos gép és szenzor, gyors és megbízható vezeték nélküli kapcsolatát teszi lehetővé. Így pontosabban állíthatják be például az öntözésnél, hova kell több, hova kevesebb víz, a permetezésnél a kijuttatás paramétereit vagy az istállóban takarmányozást. A szenzorok valós időben kommunikálnak, míg a mai gyakorlatban az érzékelők naponta csak egy-két alkalommal gyűjtik be és továbbítják az elemzéshez az adatokat.

Késett a fagytól a spárgabetakarítás
Másfél héttel késleltették a tavaszi fagyok az idei spárgaszezon kezdetét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint. Magyarországon 1420 hektáron termelik a növényt, amiből évente 5000 tonnát takarítanak be. A termőterület zöme Bács-Kiskun (60%), illetve  Csongrád megyében (30%) található, de Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyékben is termelik. A belföldi fogyasztás évek óta nő, de így is csak 25 deka/fő az éves átlag, ami Németországban 1,7 kilogramm.

Szójarekord lesz Európában?
Idén 2,9 millió tonnás szójatermésre számít az Európai Bizottság (EB). Ez 10%-kal lenne több a tavalyinál és 5%-kal a 2019-es rekordnál – írja a topagrar.com szakportál. A prognózis szerint a vetésterület és a hektáronkénti hozamok is nőnek. Az EU fő szójatermelője Olaszország, ahol a tavalyinál 13%-kal többet: 1,1 millió tonnát várnak. A francia, a magyar és a romániai termés is nagyobb lesz a bizottság szerint, de a német, a lengyel, a cseh, a szlovák, az osztrák és a horvát hozam kisebb. Németországban akár egyharmad is lesz a visszaesés, mert az idén az előrejelzés szerint ennyivel kisebb területen vetik.

Hajdú-Bihar megyében újra madárinfluenza
Nádudvar egyik pulykatelepén jelent meg a kór. Az erre utaló nagyobb elhullást, kisebb takarmány- és vízfogyasztást, lecsökkent tojástermelés a múlt hétvégén észlelte az üzemeltető, amit aztán a laboreredmények megerősítettek. Az állategészségügyi szakemberek elrendelték a 11 769 állat leölését. A Nébih ismét arra figyelmeztet, hogy a baromfit kötelező zártan tartani, zárt helyen kell etetni, itatni, a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni. Ügyelni a személy- és járműforgalomra, a takarmányszállító járművek alapos, folyamatos fertőtlenítésére.

Nem drágult a sertés
Az utóbbi hetek áremelkedése után stagnáltak a sertésárak a – magyarországi felvásárlási árakat is meghatározó – német piacon, amit a koronavírus-járvánnyal és az időjárással magyaráznak a szakértők. A járványügyi korlátozások miatt minimális a vendéglátóhelyek forgalma, a télies időben elmaradnak a kerti grillezések. A német sertéstartók szövetsége (VEZG) szerint a sertésár (hasított súlyban) 1,5 euró/kg (544,5 Ft/kg). A 25 kilogrammos malac ára 53 euró (19 240 Ft/db), a koca ára sem mozdult: 1,12 euró/kg (406 Ft/kg).

Csak lassan melegszik az idő
Szombattól már csak a fagyzugos helyeken eshet nulla fok alá a hajnali minimum hőmérséklet, vasárnaptól megszűnnek a fagyok. A hétvégén napközben 10-15 Celsius fok közötti maximumok lesznek. Vasárnap dél felől beborul az ég és 2-5 milliméter csapadék valószínű. A jelentős melegedésre még várni kell, a jövő hét közepén is csak 13-17 fokkal kalkulálhatunk. A hét első felében 5-30 milliméter csapadék hullott az országban. Jó hír, hogy a legtöbb a tavasz első felében szárazsággal leginkább sújtott észak-dunántúli és Budapest környéki területeken esett – áll az OMSZ agrometeorológiai jelentésében.

Facebook Comments