Top agrar hírlevél – április 23.

Megjelent a top agrar magazin!
Ízelítő az áprilisi szám tartalmából: Itthon szinte mindenhol megéri kukoricát termelni, de ahol nyolc tonnánál kisebb az átlag, oda napraforgót vagy cirkot ajánl Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke, aki azt is elárulja, miért fogyott el már novemberre a keresett FAO 400-as hibridek vetőmagja. Ledó Ferenc szentesi almatermelő, a FruitVeB volt elnöke szerint hazardíroz, aki öntözés nélkül akar itthon zöldséget, gyümölcsöt termelni. Készüljön, mert prémiumtermékké válik a kézimunkaerő-igényes friss cseresznye, kajszi, de még a paprika és a paradicsom is a technológiai és a klímaváltozás miatt. Olcsóbb lazítást és nedvességmegőrző technikát ígér Süli Csaba, a mosonmagyaróvári Kühne gépgyár vezérigazgatója. Robbanást hozhat a takarmánypiacon egy rovartenyésztő startup, amely az uniós korlátozások közelgő feloldásával fenntarthatóan előállított fehérjeliszttel váltja ki a szójadarát. Szép pénzt hozhat önnek is a béke madara. Néhány párral elláthatja a családot hússal, ezer pár felett pedig már biztos megélhetés jelenthet a tartása. Kedvezményes előfizetés itt. Részletes tartalomjegyzék itt.

Hatszáz milliárd forint új pályázatokra
Áprilisban az állattartó telepek megújítására 30, a gyümölcs- és gyógynövény ültetvények telepítésére 15 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívás nyílt – nyílik – meg, jelentette be Nagy István agrárminiszter. Májusban további 50 milliárd forintból terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére pályázhatnak a gazdák. A külterületi közutak megújítására 50 milliárd forintot különítettek el. A kertészetek júniustól 50 milliárd forintra pályázhatnak és 20 milliárd forintra a gombatermelő üzemek fejlesztésére. A kisebb élelmiszeripari projektekre 50 milliárd forintos keretösszeggel, a nagyobbakra 200 milliárd forint támogatással tesznek közzé felhívást. Száz milliárd forintos pályázat segíti majd a precíziós gazdálkodás korszerűsítését.

Drágul az európai föld
Európában – hektáronként 69 632 euróval (25 millió Ft/ha) Hollandiában a legdrágább a termőföld, és Észtországban – 3461 eurós árral (1,2 millió Ft/ha) a legolcsóbb. Ezt olvashatjuk az Eurostat kimutatásában, amely a 27 EU-tagállam 2019-es adatait összegzi. A magyarországi 4862 euró/ha-os (1,7 millió Ft/ha) átlagár kisebb a romániainál (5339 euró/ha azaz 1,9 millió Ft/ha). Az ár a mezőgazdaság hatékonyságán, a tulajdon/bérlemény arányán, a földpiac mobilitásán is múlik, alakítja a külföldi befektetők befolyása, az állami szabályozás/kontroll, a brüsszeli közvetlen kifizetések nagysága is. Az is emeli az árat, hogy Romániában, Írországban, Olaszországban, Lengyelországban a földek több mint 70%-át a tulajdonos maga műveli. Ez az arány Franciaországban csak 26%, a németeknél 38%, itthon 44%.

Május 17-ig jelenthetik be az áprilisi fagykárt
Csak a kárenyhítési alap tagjai jelenthetik be a május 17.-i határidőig a kárukat, de az alaphoz még lehet csatlakozni, buzdította a károsultakat Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára. Érdemes, mert a gazdák jelzései alapján például a kajszi- és őszibarack ültetvényeken egyes kistérségekben 100 százalékos a kár. A tárca a kárenyhítési alap, a biztosításokhoz adott díjtámogatás és a krízisbiztosítási rendszer mellett új pályázatokkal is segítené a gazdálkodókat. Támogatná a fagyvédelemhez szükséges eszközök beszerzésé.

Németországi kedvezmények az igénymunkások foglalkoztatására
Németország az idén is meghosszabbítja az alkalmi munkavállalók kedvezményes foglalkoztatási idejét. Október 31-ig – 3 hónap/70 munkanap helyett – 4 hónapig/102 munkanapig nem kell a munkáltatóknak a dolgozók után járulékot fizetni – írja a topagrar.com szakportál. A törvénymódosítást a Bundestag már megszavazta, a felsőház pedig hamarosan jóváhagyja. A törvény májusban léphet hatályba, addig még a “70 munkanapos szabály” vonatkozik a munkavállalókra.

Már készül a kamara a Szántóföldi Napokra
Megtartja a június 9-10-re tervezett NAK Szántóföldi Napok szabadtéri agrárszakmai kiállítást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, ha ezt a járványvédelmi előírások lehetővé teszik. A Fejér megyei Mezőfalván a hazai igépforgalmazók mutatják majd be gépeiket, eszközeiket, amelyeket ki is lehet majd próbálni, lesz fajtabemutató is a legkorszerűbb hibridekkel. A belépés pedig ingyenes.

Megjött a várva várt eső
Az elmúlt tíz napban 15-40 mm eső esett országszerte. A legtöbb – 40-50 mm – éppen a legszárazabb Észak-Dunántúlon és Pest megyében. A talaj felső 20 cm-es rétege nagy területen telítődött, északkeleten helyenként már áll a víz a földeken. A következő napokban egy hidegfront lehűlést hoz, péntektől keddig nő az éjjeli fagyok veszélye elsősorban az Északi-középhegység északi oldalán, a Nyírségben és a Felső-Kiskunságban. Napközben 15 fokot közelít a hőmérsékleti csúcs. Kiadós (10-15 mm) eső kedden-szerdán érkezhet – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai előrejelzéséből.

Facebook Comments