Top agrar hírlevél – április 2.

Már utalja az állam a kárenyhítő juttatásokat
A Magyar Államkincstár (MÁK) március 26-án megkezdte a 2020-as kárenyhítési évre benyújtott kérelmek után a kárenyhítő juttatások kifizetését – jelentette ki Nagy István agrárminiszter. A kormány 3,1 milliárd forint többletforrást biztosított a Kárenyhítési Alapban. Így a jogos termelői károk után összesen 8743 mezőgazdasági termelő kap 18,6 milliárd forint juttatást. 2020-ban az aszálykárra 7,5 milliárd, tavaszi fagykárra több mint 7 milliárd, felhőszakadáskárra közel 1,8 milliárd forintot, belvízkárra majdnem 1,4 milliárd forintot utal a MÁK. Mezőgazdasági árvízkárra nem érkezett kérelem. Az érintett összes terület 166 629 hektár.

Átlag alatt nőttek a bérek az agráriumban
Januárban 9,5 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó és nettó átlagkeresete. A bruttó 411 ezer forint volt, a kedvezmények nélkül számolt nettó pedig 273 300 forint – jelentette a KSH. Az átlagot némileg torzítja az orvosi béremelés, a bírák, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelése. A mezőgazdaságban egy év alatt 3,7%-kal emelkedett az átlagfizetés.

Nagyot emelkedtek az árak a gabonatőzsdéken
Jelentős árfolyammozgást okozott az árutőzsdéken az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) friss jelentése. A piaci várakozásokhoz képest kisebb területen vetnek a farmerek kukoricát és szóját az Egyesült Államokban. Előbbit 36,88 millió hektáron (piaci várakozás: 37,73), utóbbit 35,46 millió hektáron (piaci várakozás: 36,39). Búzából ellenben 18,87 millió hektárra nőhet a vetésterület, itt a piac 18,2 millió hektárra számított. A kukorica árfolyama Chicagóban gyorsan elérte a napi maximális emelkedést, így fel kellett függeszteni a kereskedést. Szerda estére a kukorica 564 cent/bushelre ugrott, a szója 1434 cent/bushelre. A párizsi Matifon a búza 6 euróval 215,5 euro/tonnára, a kukorica szintén 6 euróval 217 euro/tonnára nőtt. Az amerikai búzakészlet 35,76 millió tonna (elemzők 34,5 millió vártak), ami közel 3 millió tonnával kisebb a tavaly hasonló időszakihoz képest. Az elemzőket meglepték a jelentős árfolyamemelkedések. A következő hetek indexmozgatói azonban az időjárás és a kínai kereslet változása lesznek.

Üzbég-magyar burgonyakutató központot avattak Taskentben
A központot magyar részről Orbán Viktor miniszterelnök és Nagy István agrárminiszter adta át. A két ország között létrejött megállapodás lényege, hogy a magyar és üzbég szakértők közösen felmérik a helyi burgonyatermesztési, illetve kutatási lehetőségeket, megfogalmazzák az igényeket és lehetőségeket, valamint részletes projekteket dolgoznak ki az ágazat fejlesztésére. Az együttműködés fontos része még a gyakorlati és kutatási szakemberek képzése. Nagy István üzbég kollégájával ezen kívül öntözési és vízgazdálkodási keretmegállapodást is kötött.

Malacok tízezrei pusztultak el a tűzben
Tűz ütött ki Alt Tellinben, Németország egyik legnagyobb sertéstartó telepén kedden. A tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a lángok átterjedjenek a szomszédos biogáz üzemre, ám az épületek nagy része porig égett, az állatveszteség jelentős. A Mecklenburg-Vorpommern tartományban fekvő telepen 9000 kocát és 50 000 malacot tartottak, közülük csak nagyjából 1500 állatot sikerült megmenteni. A katasztrófára reagált a politika. A tartományi mezőgazdasági miniszter szerint az ilyen létesítmények nem illenek bele abba, ahogyan manapság gondolkodunk a haszonállatok tartásáról. Hozzátette, akik akkoriban az ilyen “malacgyárak” építése ellen tiltakoztak, most igazolva érezhetik magukat. A telepet üzemeltető LFD Holdingot 2015-ben Adrian Straathof holland gazda alapította. Sachsen-Anhalt tartomány korábban eltiltotta az állattartástól az állatvédelmi szabályok megsértése miatt és több tartományban tiltakoztak a cég tartási gyakorlata ellen. Az LFD Holdingot tavaly egy svájci vállalat vásárolta fel.

Húsvéttól visszatérnek az éjszakai fagyok
Péntektől lehűlés várható, vasárnap már csak 10 Celsius fok körül alakul a napi csúcshőmérséklet. Vasárnap hajnalban már egyre több helyen visszatérnek a fagyok, hétfőre virradóra néhány fagyzugos területen mínusz 5 Celsius fok is lehet. Jövő keddig csak záporokra lehet számítani, nagy mennyiségű csapadék csak kevés helyen hullik. Gyakran lesz élénk vagy erős szél. A talajhőmérséklet már elérte a tavaszi gabonák vetéséhez szükséges értékeket. A magágy előkészítéshez és a növények csírázásához, keléséhez szükség lenne csapadékra. A február végi igen enyhe idő a déli és középső országrészben a mandula és a kajszi rügyeit korán beindította, az erre érkezett -6, -10 fokos hidegek pedig már fagykárt okoztak.

Facebook Comments