Top agrar hírlevél – március 26.

Megjelent a top agrar márciusi száma
Gabonakrízis után baromfihiány vagy brutális drágulás jön a baromfiszektorban – ezt jövendöli a top agrar magazin márciusi számában Bárány László, a Master Good-csoport elnöke. A madárinfluenzánál is súlyosabb csapás ugyanis a szektorra a covidjárvány és a gabona-árrobbanás. Március vége felé már vetik a kukoricát Győr-Moson-Sopron megyében, a peresztegi nagygazdaságban. Korán kezdik, de megéri, így ugyanaz a hibrid két tonnával is többet is terem, mintha májusban vetnék. Eláruljuk, hogyan. Készüljön, mert drónpiaci robbanást hozhat az az olcsó mobilos applikáció, amellyel a gazdák azonnal látják felülről a tábláik állapotát. Érdekli, mi a dán csodarecept az ammónia ellen, miként redukáljuk a pH-értéket, hogy több nitrogén jusson a szántóföldekre? Eláruljuk, milyen lisztkukacos immunerősítőt ajánlunk a pandémiára, és hogyan rendezhet be rovarfarmot a fiókj ában. Mert a lárva olcsó, egészséges és finom… A magazin már most olvasható a Laptapíron vagy előfizethető itt: https://elofizetes.mediacity.hu/termek/top-agrar-magyar-kiadas-kedvezmenyes-elofizetes/

Brüsszel 25%-ra növelné az ökogazdálkodást
Bemutatta az ökológiai termelés növelésére a cselekvési tervét az Európai Bizottság, hogy 2030-ra a mezőgazdasági területek negyedén áttérjenek az ökológiai gazdálkodásra. A tervezet az ökológiai akvakultúrát is növelné. Az öko-területeken 30%-kal nagyobb a biológiai sokféleség, az állatjólét, a gazdaságok ellenállóbbak, a fogyasztók pedig tudják, hogy mit fogyasztanak. A bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki nemzeti cselekvési terveket az öko-gazdálkodás bővítésére. Az EU-ban Máltán a legkisebb (0,5%) és Ausztriában a legnagyobb (25%) az ökológiailag művelt terület. Az uniós közös agrárpolitikában a források 1,8%-át, 7,5 milliárd eurót fordítanak az ökogazdálkodás támogatására. A bizottság azt ígéri, hogy a 2023-2027-es időszakban 38-58 milliárd euróra nő az öko-támogatási keret a zöldítés keretében – a mostani tárgyalásokkal.

Csúcson a műtrágya-eladás, csökkent a bevétel
Tavaly 1,9 millió tonna műtrágyát értékesítettek a forgalmazók közvetlenül a termelőknek, ami 4,2%-kal több az előző évinél – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet kiadványából. A 10 legnagyobb forgalmazó adta el az összmennyiség 84%-át. Az árak átlagosan 7,9%-kal kisebbek lettek, így az értékesítés nettó bevétele 6,1%-kal, 145 milliárd forintra csökkent 2020-ban. A megvásárolt műtrágya NPK (nitrogén-foszfor-kálium) hatóanyag-tartalma 650 ezer tonna volt. Ez húszezer tonnával (+3,1%) több az egy évvel korábbinál. Az összmennyiség 40%-át az első, 15%-át a második, 25%-át a harmadik, 20%-át a negyedik negyedévben vásárolták meg a gazdák.

A hínáros takarmánnyal kevesebb a metán
Az öt hónapon át hínárral dúsított takarmánnyal etetett szarvasmarhák 82 százalékkal kevesebb metánt bocsátottak ki. Ez derült ki a Kaliforniai Egyetem friss tanulmányból, mert az Asparagopsis taxiformis hínárfaj képes részben semlegesíteni a tehenek gázkibocsátását. A hínárral etetés nincs hatással se a tej, se az állatok húsának az ízére. A szakemberek szerint a következő kihívás, hogyan tudják a gazdákat ellátni elegendő hínárral. Az Egyesült Államok metánkibocsátásának egytizedéért a mezőgazdaság a felelős, döntően a szarvasmarhák böfögése (eructation) és – kisebb részben – bélgáz miatt.

Fémzárolt vetőburgonyát vásároljunk! 
Sok a megmaradt étkezési burgonya, aminek kockázatos a kiültetése, mert vírusokkal fertőzött, ami termésveszteséget is okozhat  – figyelmeztet a Nébih. Megjelenhetnek uniós zárlati károsítók is, mint például a burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum, és a burgonya baktériumos gyűrűs rothadását okozó Clavibacter sepedonicus. Ezért legyenek óvatosak a termelők az olyan hirdetésekkel, amelyekben “apróburgonyát”, “vetni való burgonyát”, “tavalyi címkés” burgonyát kínálnak. Ehelyett inkább fémzárolt vetőburgonyát vegyenek.

Se eső, se nagy meleg
Az utóbbi egy hétben a déli és keleti országrészben 10-25 mm eső esett, de Baranyában és Somogyban kis területen 30 mm-nél többet is mértek. Az ország északi része és az Alföld közepe kimaradt a nagyobb esőkből. Márciusban az ország döntő részén 10-30 mm-rel kevesebb eső esett a sokévi átlagnál. Főleg a Sopron-Budapest-Szolnok vonal mentén száraz a talaj. A következő egy hétben jelentős csapadék nem, csak zápor, hózápor  várható. Az északi szél a hétvégére enyhül, hétfőn újra megerősödik a Dunántúlon és északkeleten. A száraz, szeles időben tovább nő a tavaszi gyep- és bozóttüzek veszélye az OMSZ agrometeorológiai elemzése szerint.

Facebook Comments