Top agrar hírlevél – április 22.

Lassabban, de tovább nőnek a felvásárlási árak
Februárban a felvásárlási árak átlagosan 24,9%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, ami 4,8 százalékkal kisebb éves emelkedés az előző havinál – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Februárban egyedül a zöldségfélék drágultak nagyobb ütemben (év/év +14,5%). A gabonafélék átlagára 38,3%-kal nőtt egy év alatt, ez 9,3 százalékkal kisebb, mint januárban. Az ipari növények 40,1%-os drágulása 10,2 százalékkal alacsonyabb emelkedés a januárinál. Ezen belül az olajos növények ára (+41,4%) 11,2 százalékkal szerényebben nőtt mint januárban. Az élőállatok felvásárlási ára alig 0,3 százalékkal lett nagyobb, a drágulás üteme 21,8%-ra enyhült. A tej felvásárlási ára februárban 20,4%-kal volt nagyobb mint egy éve, a januári 19,2% után. A tojás felvásárlási árának növekedése a januári 9,8 %-ról, 8,0%-ra mérséklődött.

Alig lett olcsóbb a műtrágya
Hiába esett a földgáz ára a világpiacon, ebből a műtrágyát vásárló európai gazdák alig éreznek valamit. Pedig a legfontosabb európai kereskedési platformon (Trading Natural Gas EU Dutch TTF) szerdán 92,8 euró volt a gázár megawatt óránkénti ára, míg márciusban 225 euró/MWh. Az agrarheute.com szakportál piaci körképe alapján Németországban a kalcium-ammónium-nitrát tonnájáért 920 eurót (340 000 forint) kellett fizetni, ami csak 40 euróval olcsóbb a márciusinál. A karbamid ára 1280 euró/tonna (474 000 forint). A foszfortartalmú diammónium-foszfát tonnájáért csúcsközeli: 1000 eurót (370 000 forint) kérnek a kereskedők. A káliumműtrágya is még 500 euró/tonna (185 000 forint). Franciaországban már olcsóbb a karbamid (1005 euró/tonna – 372 000 forint) mint a németeknél, ám két hét alatt mindössze 30 euróval esett az ára. A 27 százalékos ammónium-nitrát ára a franciáknál 920 euró/tonna (340 000 forint). Magyarországon a 27%-os pétisó csaknem 370 000 forint/tonna (1000 euró). Az Oroszország elleni szankciók miatt a kínálat korlátozott. Ráadásul az orosz EuroChem bezárta litvániai műtrágyát gyártó leányvállalatát. A finn vasút pedig leállította az orosz áruk szállítását, így a kotkai kikötő is elérhetetlen az orosz exportőröknek.

Riasztóan csökken az ukrán gabonatermelés
A tavalyi 23,1 millió tonna kalászos gabona helyett mindössze 17 millió tonna jöhet le az ukrán földekről idén – így becsülte Roman Rusakov ukrán mezőgazdasági miniszterhelyettes egy prágai konferencián. A napraforgóolaj exportja is 5,3 millióról 3,4 millió tonnára eshet a háború miatt. Pedig Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj termelője, február előtt még 6,6 millió tonnás kivitellel kalkulált. Nehezíti a kivitelt, hogy az ukrán cégek a Fekete-tengeren – az orosz megszállás miatt – már nem tudnak szállítani, csak vasúton nyugati irányba. Ukrán tisztviselők szerint az ország kukorica-készlete március végén még 13 millió tonna volt, a kalászosokból is csak 300 ezer tonnát exportáltak a hónapban. A június végéig tartó szezon hátralévő részében Ukrajna legfeljebb 2 millió tonna búzát exportálhat – írta a Reuters.

Megint madárinfluenza Békésben és Csongrádban
Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma két Békés megyei hízólúdtelepen egy tojótyúk-állományban (Mezőkovácsháza és Tótkomlós) és egy Csongrád-Csanád megyei lúdállományban (Zákányszék). A telepek állatállományát felszámolják. A megbetegedés több mint 65 ezer baromfit érint, de már Bács-Kiskun megyében is terjed a betegség. A hatóság felhívja a figyelmet, hogy az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfi zárt tartása, a szállítás előtti tamponvizsgálatot is kell végezni.

Indul a pályázat lovas létesítmények fejlesztésére
Olyan mikrovállalkozások (családi mezőgazdasági társaságok), magánszemélyek vagy őstermelők indulhatnak az 5 milliárd forint keretösszegű pályázaton, akik igazolják, hogy székhelyük/telephelyük vagy lakhelyük/tartózkodási helyük vidéki településen van, és a támogatási kérelem benyújtása előtti 24 hónapban folyamatosan, legalább két lovuk volt az OLIR (Országos Lótenyésztési Információs Rendszer) szerint. Akár 100 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, a támogatási intenzitás lehet térségtől függően 50-70%. Fedett lovarda építésére, felújításra, bővítésre (legalább 20×40 méteres pályával) is pályázhatnak (bővebben: www.palyazat.gov.hu).

Fejlesztés az agráregyetemen
Csökkenti a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szarvasi, ceglédi és gödöllői kutató-épületeinek energiafelhasználását az a 720 millió forintos beruházás, amelyet európai uniós és hazai forrásból finanszíroztak. A ceglédi kutatóállomást 254 millió forintból hőszigetelték és kicserélték a hőtermelő berendezést, a nyílászárókat, a fűtési szekunder hálózatot is. A gödöllői kutató épületében 304,8 millió forintból szigetelték a homlokzatot és a lapostetőt, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert. A szarvasi Halászati Kutatóintézet (HAKI) laboratóriumi épületébe három hőszivattyút építettek be, korszerűsítették a fűtést, szigetelték a homlokzatot és itt is kicserélték a nyílászárókat.

Melegebb esős napok jönnek
A hét végéig 5-20 milliméter eső: zápor, zivatar várható, a jövő hét első felében is ennyi eshet. Melegszik az idő, a napi csúcs 20 fokot közelíti és már nem lesznek hajnali fagyok. Pénteken csak az észak-magyarországi fagyzugokban lehet gyenge fagy, de amúgy +5 fok felett lesz a minimum. Az 5 cm-es talajrétegben is emelkedik a hőmérséklet, a hét végétől országszerte meghaladja a 10 fokot az OMSZ agrometeorológiai jelentése szerint. Április első két dekádjában 1-3 fokkal hidegebb volt az ilyenkor szokásosnál, az elmúlt napokban pedig 3-5 fokkal. A tavaszi fagy leginkább a gyümölcsökben tett kárt, a búza a szárba indult, a repce zöldbimbós, de van, ahol már virágzik.

 

Facebook Comments