Top agrar hírlevél – április 30.

Megnyílt az állattartó telepek fejlesztése pályázat
A baromfi-, a sertés-, a szarvasmarha-, a juh- és kecsketartó telepek, valamint a lófélék, nyúl, méh, húshasznosítású galamb, fürj, strucc, emu, fácán, fogoly, valamint csincsilla – tartására szolgáló állattartó telepek korszerűsítésére, fejlesztésére május 28-tól július 22-ig lehet pályázni. A keretösszeg 30 milliárd forint – közölte Nagy István agrárminiszter. Egy pályázó 20-100 millió forint támogatáshoz juthat állatfajtól függően. A támogatási maximum 50%, Közép-Magyarországon 40%. A fiatal gazdák 10 százalékponttal több támogatásra jogosultak. A támogatással a telepeken megújíthatják a tartás- és takarmányozás technológiáját, az épület gépészeti berendezéseit, az energetikai mutatóit, versenyképesebbé tehetik az állattartást.

Csúcson a terményárak
Nyolc éves csúcsra ugrottak a gabonaárak az USA-ban. A búza árfolyama csütörtökön Chicagóban bushelenként 716 centen állt. Tavaly júliusban még csak 500 centet ért a termény. A szójával 1575 cent/bushelért kereskedtek. A párizsi árutőzsdén a búza tonnánkénti ára (májusi szállítással) csütörtökön 253 euró (91 000 forint) volt, 18 euróval több, mint múlt pénteken, a 2021. decemberi malmi búzáé 220 eurón (79 000 Ft) állt. A tavalyi kukoricáért Párizsban 233,50 eurót (84 000 Ft) adtak, az ideire 209 euróért (75 000 Ft) szerződtek. A brazil aszály és a nagy kereslet nyomja felfelé az árakat. A repce jegyzésára a múlt heti abszolút 592 euró/tonnás (213 000 Ft/t) csúcsról kicsit esett, de a tavalyi terméssel így is 586 euróért (211 000 Ft) kereskedtek.

Drága marad az élelmiszer
Az elmúlt hónapok árrobbanásának a szántóföldi növénytermesztők a nyertesei. Ezt állították a Takarékbank elemzői egy szakmai háttérbeszélgetésen. A gabona, az olajos magvak, a szója rövid idő alatt 50 százalékkal drágult. A terméskilátásokat némileg ronthatja a szárazság. A hús-, a tojás-, és a tejtermelést megdrágította a takarmányárak növekedése, de az állattartók továbbra is fejleszteni akarnak. Az elemzők szerint a húselőállítás költsége nem épül be teljesen a fogyasztói árakba, az állattartók egy része már veszteséges lesz, ezért lesznek akik beszüntetik a tevékenységet. A kertészeti ágazatban az üvegházi termelésben nagy a fejlesztési potenciál.

Magánszemélyeknek elég később tagdíjat fizetniük
December 31-ig elég befizetni az éves tagdíjat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara magánszemély tagjainak. A gazdálkodó szervezeteknek viszont június 15-ig át kell utalni a tagdíjat, de hogy ez mennyi, azt május 1-től megtalálják a www.nak.hu oldal e-Iroda felületén. A kamara ugyanis megszüntette a tagdíj önbevallást, és maga állapítja meg a tagdíjat. Hasonlóan a NAV által elkészített SZJA-bevalláshoz, a kamarai tagnak csak akkor kell foglalkoznia a bevallással, ha nem ért egyet vele, vagy jogosult további tagdíjkedvezményre.

Melegszik az idő
Szombaton és vasárnap 25 Celsius fok is lehet a napi csúcshőmérséklet. A hétvégén többfelé várható zápor, zivatar, északkeleten akár 25 milliméter is eshet, csak délen lesz öt milliméternél kevesebb. Hétfőtől szárazabb és néhány napig hűvösebb időt jelez az OMSZ agrometeorológiai jelentése. A növények tavaszi fejlődése vontatott volt, április végén egy-két héttel elmaradnak a szokásostól. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött jár az enyhe ősz és tél hatására, de tavasszal a különbség sokat csökkent.

Facebook Comments