Top agrar hírlevél – május 7.

Hamarosan itt a top agrar májusi száma

Túl olcsó a konvencionális élelmiszer ahhoz képest, mennyibe kerül a társadalomnak, amin környezetbarát adórendszerrel lehetne változtatni. Ezt ajánlja májusi számunkban Drexler Dóra növényorvos, aki agroökológiai módszerekkel „gyógyítaná” a klímaváltozás hatásait. Mások inkább öntöznének, de se csatorna, se öntözővíz. Pedig évi 4-5 milliárd forintból két-három év alatt rendbe tennék a csatornákat, ígéri Szegedi Sándor, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége elnöke. Fagyosan indult a szezon, drága lesz a dinnye, előlegezi meg Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke. Hektáronként már 2 millió forint a termelési költség, de jó évben 4,5-5 millió forintos is lehet az árbevétel. Mégis van olyan dinnyés, akinek jobban megéri kukoricát termelni. Jön a hidrogénforradalom, amitől 10-15 éven belül kizöldül a mezőgazdaság. Ezt reméli Lepsényi István, a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform vezetője. Kalandozzon velünk virtuálisan: vr-szemüveggel az istállóban.

Május 17-ig kell beadni az egységes kérelmeket

Az egységes kérelemben 44 féle támogatást igényelhetnek a gazdák. A közvetlen támogatást (alaptámogatás – SAPS, zöldítés, várhatóan 76-80 ezer forint/hektár), a nemzeti támogatásokat (például az anyatehén-tartását átmeneti nemzeti támogatása) és a vidékfejlesztési program intézkedéseit (például agrár-környezetgazdálkodás, erdészeti jogcímek) igényelhetik. A Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén találják az egységes kérelem kitöltési felületét (https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/). Ha nem boldogul, kérje a helyi falugazdász segítségét. Aki május 17-e után késve adja be a kérelmét, munkanaponként 1%-kal kevesebb támogatást kap. Május elejére 1,6 millió hektár után közel 100 ezer termelő adta be az egységes kérelmét – írja az Agrárminisztérium.

Ötödével többet fizetnek a gazdák biztosításra

Tavaly 17%-kal több, összesen 16 milliárd forint növénybiztosítási, 19,5%-kal több összesen 646 millió forint állatbiztosítási díjat fizettek a gazdák – adta közte az Agrárközgazdasági Intézet az agrárbiztosításokról készített kiadványában. Növényi károkra 6,6 milliárd forintot, az állati károkra 159 millió forintot utaltak ki a biztosítók. A befizetett növénybiztosítási díjból 13,1 milliárd forint után vettek igénybe a termelők utólagos állami díjtámogatást. A nem díjtámogatott növénybiztosításokból a legtöbbet jég-, tűz- és viharkárra kötötték.

Sertésvárosok épülnek Kínában

Az afrikai sertéspestis tizedelte állomány újraépítésén dolgozik Kína. Az állattartás már a nagygazdaságba koncentrálódik, 8-10 emeletes istállókomplexumok nőnek ki a földből. Nanjang város mellett 180 hektáron építik a világ legnagyobb sertéstelepét, amelyben 105 ezer kocát tartanak majd, és évi 2,1 millió malacot nevelnek fel. A telepnek saját vágóhídja, és évi 720 ezer tonnás kapacitású takarmányüzeme is lesz – írja az agrarheute.com. A szakportál szerint a “sertéstoronyházak” Ázsia több országában megjelenhetnek, de Európában társadalmi, állatvédelmi és gazdasági okokból nem várhatóak. A kínai gigabefektetés kockázatos. Ha az élősertés ára kilónként 20 jüan (940 Ft/kg) alá megy (most 27 jüan/kg – 1230 Ft/kg), akkor veszteséges a termelés. A Rabobank előrejelzése szerint 2021-ben Kína már 8-10%-kal több sertéshúst állíthat elő.

Vertikális farmot nyitott a Tungsram

A budapesti farm 150 négyzetméter, hidropóniás rendszerben mikrozöldségeket és kis salátát (baby leaf) termelnek rajta napszaktól, időjárástól független LED-es, mesterséges megvilágítással. Az 575 millió forintból fejlesztett vertikális farm a kutatás-fejlesztést szolgálja. A 100%-ig magyar fejlesztésű és gyártású farm beruházási költségének 43,7 százaléka (250 millió forint) támogatás, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium adott. A létesítményt György László, az ITM államtitkára és Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója avatta fel. A termesztés növényvédő szerektől mentes, zárt technológiájú, hogy a kórokozókat is távol tartsák, és akár 95-98 százalékkal kevesebb vizet használ, mint a szabadtéri termesztés.

Hétfőtől melegszik az idő

Pénteken újabb hidegfront érkezik, de csak kevés csapadékkal (délen 5-10 mm, máshol 5 mm). Szombaton és vasárnap hajnalban a fagyzugos helyeken gyenge fagyok is előfordulhatnak. Hétfőtől jön a 25 foknál is nagyobb melegedés, és a többnyire napos, száraz idő, de a péntek és a hétfő szelesnek ígérkezik. Az elmúlt 10 napban északkeleten és nyugaton 10-20 mm eső esett, míg az ország középső részén 5 mm sem. A talaj felső rétege sokfelé száraz. Az őszi kalászosoknál megkezdődött a szárbaindulás, a repce már virágzik, de megviselte az áprilisi hideg, ettől a kelleténél kisebbek az állományok és kevesebb az elágazás. A napraforgó és a kukorica vetése a végéhez közeledik, a keléshez és a kezdeti fejlődéshez meleg és több csapadék kellene az OMSZ agrometeorológiai elemzése szerint.

Facebook Comments